Openmonumentendag te Groenendaal

10 sep 2017, 10:45

Locatie: Bosmuseum Groenendaal, Duboislaan

Organisator: Agentschap Natuur en Bos

Tijdens de voorbije twee edities van Open Monumentendag te Groenendaal werden voornamelijk historische gebouwen in de kijker gezet. Dit jaar wordt de aandacht gericht op het natuurlijk erfgoed in het Zoniënwoud. Recent werden delen van het Zoniënwoud door de Unesco erkend als natuurlijk Werelderfgoed. Reden genoeg om tijdens de aanstaande Open Monumentendag op zondag 10 september te Groenendaal, deze opmerkelijke erkenning onder de aandacht te plaatsen. Tijdens twee wandelingen en een lezing zullen de unieke waarde van de erkende delen en de totstandkoming ervan, toegelicht worden.

Traditioneel worden met Open Monumentendag gebouwen opengesteld voor het grote publiek. Dit jaar zijn dit het bosmuseum en de koninklijke loge. Het programma wordt aangevuld met een vleermuizenwandeling en een geschiedkundige wandeling over de renbaan van Groenendaal.

PROGRAMMA zondag 10 september:

Opengestelde gebouwen

Bosmuseum Jan van Ruusbroec, Duboislaan 2, 1560  Hoeilaart (hier vind je het centrale infopunt van Open Monumentendag te Groenendaal).

Koninklijke loge (opgelet: enkel te voet bereikbaar vanuit het bosmuseum. Het traject is bewegwijzerd).

randactiviteiten

10 uur en 14.30 uur   Zoniënwoud als natuurlijk UNESCO-werelderfgoed

Wandeling naar het bosreservaat 'Jozef Zwaenepoel', onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed. Onder begeleiding van een natuurgids van Natuurgroepering Zoniënwoud (NGZ). Deelname is gratis en zonder inschrijving. Wandeling met vertrek aan het bosmuseum.

11 uur Lezing over het Zoniënwoud: UNESCO-werelderfgoed binnen de 'Ancient Beech Forests of Europe'

Lezing door Patrick Huvenne, regiobeheerder bij het Agentschap voor Natuur en Bos. Hij vertelt over de unieke waarde van de reservaten, maar ook over het boeiende proces van samenwerking en diplomatie die uiteindelijk tot de erkenning als werelderfgoed leidden.

Waar: in de polyvalente zaal van het bosmuseum.

Deelname is gratis maar schrijf je snel in, de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven via de link : 2de zondag openmonumentendag of telefonisch via het nummer van de educatief medewerkster Lize Paesen op 0493 11 96 65 van Natuurpunt-CVN.

11uur: Vleermuizenwandeling

Tijdens deze wandeling van de middeleeuwse priorij tot het toekomstige ecoduct, zoemen we in op de vele soorten vleermuizen die reeds eeuwen rondvliegen in de omgeving van Groenendaal. Maak kennis met eeuwenoude overwinteringslocaties, jachtgebieden en ecologische oversteekplaatsen. Deelname is gratis. Inschrijven via de link : http://bit.ly/2vLs7s5 Wandeling met vertrek aan het bosmuseum.

11uur tot 17uur   Presentatie van 'Hoeilaart Weleer'

Kuier door een unieke digitale verzameling van oude postkaarten van Hoeilaart en in het bijzonder van Groenendaal, dank zij de initiatiefnemer Erik Plastria. Waar: in de koninklijke loge.  

11uur tot 17uur   Kleine tentoonstelling over de vleermuizen

Vleermuizen verhogen de biodiversiteit in de monumenten van het Zoniënwoud en zijn een essentieel erfgoed als onderdeel van het natuurlijk UNESCO-werelderfgoed. Waar: in de koninklijke loge.

14 uur    De renbaan van Groenendaal, geschiedenis en toekomst

Een natuurgids van Natuurgroepering Zoniënwoud (NGZ) neemt ons mee naar de oude oefenbaan, de belle epoque-villa met aanpalende manege en tot slot langs de voormalige hippodroom met zijn koninklijke loge. Deelname is gratis en zonder inschrijving. Wandeling met vertrek aan het bosmuseum: 

Organisatie: Agentschap Natuur en Bos (Beheerregio Groenendaal)

592 keer gelezen