Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Wespenplaag bedreigt druivenoogst

donderdag 09 sep 2010

Achter het glas van de weinige druivenserres die onze gemeente nog rijk is, speelt zich een drama af dat wel eens de definitieve genadesteek kan worden van de Hoeilaartse druiventeelt. 
 
Serres plukrijpe druiven worden ingenomen door wespen die zich bijzonder gulzig op de trossen storten en een nooit eerder geziene vernieling teweeg brengen. Een serrist verliest zo gemakkelijk 200 kg per serre en als je de beestjes laat doen, dan duurt het geen veertien dagen of de hele oogst is verloren.
Een rondvraag, zowel in Hoeilaart als in Overijse, bevestigt dat het probleem zich elk jaar  op diverse plaatsen manifesteert maar dit jaar kan men spreken van een echte wespenplaag.
 
Buiten en in de serres hangen wespenvallen met grenadine, limonade of bier, en zo vang je dagelijks toch gemakkelijk meer dan 500 wespen, maar dat is nog niet de helft van wat er rondvliegt. Ook het verhaal dat wespen enkel beschadigde druiven bezoeken, is niet langer waar, de wespen prikken zelfs de gaatjes met desastreuze gevolgen.
 
Wij gingen ons oor te luister leggen bij een ervaren serrist, Hubert Devis, zelf al druiventeler sinds 1965 en zelf zoon van serristen. Hoe pakt hij de wespenplaag aan?
 
H.D.: Met dezelfde middelen als alle andere serristen, wespenvallen. De meeste jaren is dat voldoende maar dit jaar blijken verschillende serristen zwaar in de problemen te komen.
 
Redactie: Hoe werd dat vroeger aangepakt, toen waren er toch ook wespen?
 
H.D.: In de glorietijd was elk stuk grond een serrebedrijf en iedere serrist vernietigde de nesten op zijn domein. Vroeger mocht je ook spuiten tegen wespen, nu niet meer. Vandaag moet je de brandweer €50 betalen om een nest uit te roeien en dat hebben de meeste inwoners er niet voor over. En zelfs als je de buren voorstelt om de rekening in hun plaats te betalen, dan weigeren ze nog, want voor sommigen is dat niet ecologisch ?!?
Het zijn vooral de inwijkelingen die zo reageren, vaak anderstaligen die geen enkele binding meer hebben met de druif. Je moet hun tuinen er eens zien bijliggen: bomen vol met rijp fruit, appels, perziken, peren, maar niemand doet zich de moeite om ze te plukken. Het fruit valt op de grond en barst open. Meer heb je niet nodig om wespen aan te trekken. We maken het de wespen toch wel erg gemakkelijk. Het wordt voor de meeste druiventelers een hopeloze strijd.
 
Redactie: Is er dan geen oplossing?
H.D.: In ieder geval zou elk wespennest vernietigd moeten worden. Iedere inwoner moet beseffen hoe dramatisch de wespenplaag voor de druiventeelt kan zijn. Daarnaast zou iedereen moeten begrijpen dat volle fruitbomen ongeplukt in de tuin laten, onaanvaardbaar is. Als je weet dat er gemakkelijk een tot twee wespennesten per hectare kunnen zijn, dan begrijp je tegen welk probleem we aankijken.  
 
Reactie: Als die €50 zo’n problemen is voor vele inwoners, zou de gemeente de kosten van de brandweer dan niet beter op zich nemen?
 
H.D.: Dat zou een deel van het probleem kunnen oplossen, maar de tijd dringt. De volgende weken zal de wespenplaag nog uitbreiden en de schade zou wel bijzonder groot kunnen zijn.
 
En zo ziet menig serrist zijn werk van jaren verloren gaan. Maanden gestookt, elke tros bijgeknipt en op het moment dat het product klaar is om te verkopen, kan je het wegsmijten. Als we nog iets van onze druiventeelt willen redden, dan moet er nu iets gebeuren. Het sensibiliseren van de bevolking dat wespennesten moeten vernietigd worden is een goed begin.
 
Wil je zien wat de wespen aanrichten, klik dan hier voor ons fotoalbum!