721 nieuwe inwoners in een jaar tijd! (enkele foto's)

dinsdag 18 okt 2016

Elk jaar nodigt de gemeente Hoeilaart haar nieuwe inwoners op het gemeentehuis uit. Dit jaar ging de ontvangst gepaard met een bezoek aan de Vrijetijdsbeurs. Sinds 16 oktober 2015 kwamen zo’n 721 nieuwkomers zich in Hoeilaart vestigen. Zij kregen een uitnodiging in de bus voor een wederzijdse kennismaking op zaterdag, 15 oktober. Het totaal aantal niet-Belgen in Hoeilaart ligt rond 15%. Ca 35% niet-Belgen werd uitgenodigd. Hun TOP 10: Frankrijk 34, Nederland 32, Portugal 26, Duitsland 21, Roemenië 18, Italië 17, Polen 15, UK 14, Brazilië 13 en Hongarije 11.  Per jaar verlaat ongeveer10% van onze bevolking de gemeenten en komen er evenveel nieuwe binnen.

Een 64-tal personen ging op de uitnodiging in. Zij waren onder meer afkomstig uit Duitsland (8), Hongarije (6), Brazilië (6), Frankrijk (4), Groot-Brittanië (2), Rusland (2), Syrië (1), Tsjaad (1), Portugal (1), Cyprus (1), Zuid-Korea (1), Kenia (1) en Rwanda (1).

De nieuwkomers werden om 11 uur in het GC Felix Sohie verwacht. Na het introductiefilmpje ‘Hoeilaart’, gedraaid door de Hoeilanders Dennis Lauwers en Lien Moyson en ingesproken door Hanne Decoutere, bezochten de deelnemers de bib en de Vrijetijdsbeurs. Zo maakten zij kennis met wat het Hoeilaartse verenigingsleven te bieden heeft en werden ze aangemoedigd om eraan deel te nemen.

Naar goede gewoonte werden ze ’s middags op het gemeentehuis getrakteerd op belegde broodjes, echte Hoeilaartse kaastaart, Hoeilaartse druiven, druivensap en schuimwijn. Na de receptie ging de kennismakingsronde verder, met een gegidste wandeling door het dorpscentrum of een boswandeling in Groenendaal.

Twee animatoren ontfermden zich de hele dag over de kinderen, die deelnamen aan het meertalig voorleeshalfuurtje in de bib en mochten tekenen, kleuren, papier plooien, … in de raadzaal van het gemeentehuis. 

Foto's: Michel Picone