Gemeenteraadsverkiezingen. Enkele opmerkelijke cijfers!

maandag 15 okt 2018

Na het verwerken van de eerste emoties kan het merendeel van de kandidaten de ontgoochelingen best voorgoed opbergen want een alternatief is er niet. Tijd om even enkele opmerkelijke cijfers wat aandachtiger te bekijken en een korte (waarschijnlijk subjectieve) analyse te maken. Er werden zondag 6795 geldige stemmen uitgebracht. 399 kiezers stuurden hun kat en 234 stemden blanco. Met 7428 geregistreerde Hoeilanders telde deze verkiezing 390 extra-kiezers t.o.v. 2012. Deze 390 + de 558 kiezers van de Franstalige lijst die ditmaal niet opkwam, samen goed voor 948 stemmen (bijna 13%), moesten dus sowieso een nieuwe bestemming vinden.

De grote verliezer is duidelijk de N-VA die er met 467 stemmen (7,1%) niet in slaagt een zetel te bemachtigen en dus 2 zetels verliest t.o.v. 2012. N-VA heeft er enkel voor gezorgd dat de Nederlandstalige Hoeilanders verzwakt uit de stembus komen. 467 totaal verloren stemmen.

Open VLD wint met 3256 stemmen (49,6%) 0,4 % of 202 stemmen, en behoudt de absolute meerderheid van 12 zetels, maar profiteert maar matig van de 948 stemmen die een nieuwe bestemming zochten. 

CD&V wint een zetel en blijft de tweede grootste partij maar kan niet overtuigen. In 2012 in kartel met N-VA was de partij goed voor 1680 stemmen, ditmaal op eigen kracht haalt CD&V met 1490 stemmen (22,7%) 5 zetels. Het is onmogelijk uit te vissen hoeveel stijging in aantal stemmen er t.o.v. 2012 werkelijk is (een schatting van 250 extra stemmen is verdedigbaar). Er komt wel een zetel bij.

ProHoeilaart haalt met 1348 stemmen 4 zetels (+2) en is goed voor 20,5% van de stemmen. Met 431 stemmen extra is ProHoeilaart de grootste stijger en zet zijn beste resultaat ooit neer. De kaap van de 1000 is eindelijk en ruimschoots overschreden.

Elke analyse van de Hoeilaartse uitslag is onbegonnen werk omdat je geen exact cijfer hebt van het aantal anderstaligen dat tussen 40 en 50% ligt. Wel duidelijk is dat deze groep uiteindelijk de bepalende factor is. Wie de stemmen van de anderstaligen voor zich kan winnen, is onklopbaar. Gezien het verdwijnen van de Franstalige lijst valt het wel op dat Open VLD, die zwaar campagne heeft gevoerd naar deze bevolkingsgroep, in cijfers niet profiteert van deze extra pot. Je zou dit echter ook anders kunnen verklaren: een belangrijke groep Nederlandstaligen heeft ditmaal Open VLD links laten liggen. Dat zou ook de achteruitgang van Tim Vandenput zelf kunnen verklaren. Als je er vanuit gaat dat er zo'n 3000 anderstalige kiezers zijn (en rekening houdend met de resultaten van 2012 en 2006), dan kan je er haast niet om heen dat één partij, Open VLD,  voor een groot deel met deze stemmen gaat lopen en dan blijven er voor die partij angstwekkend weinig Nederlandstalige stemmen over. Maar dat blijft koffiedik kijken en gissen. Het is misschien beter dat we het nooit exact zullen weten. Maar wat als hier ooit een sterke Franstalige lijst opkomt?

Opmerkelijke cijfers in de voorkeurstemmen:

Het hoeft niet gezegd dat  je moed moet hebben om je kandidaat te stellen voor verkiezingen. De persoonlijke verwachtingen zijn vaak torenhoog en de ontgoocheling des te groter. Ook dit jaar wordt dat duidelijk bevestigd. Er zijn weinig uitverkorenen.

N-VA

Met een lijsttrekker die nog geen vierde van zijn eigen kiezers achter zich krijgt, kan Edouard van Zuylen enkel eens diep slikken. Ook Natascha Peeters, de illustere onbekende op de tweede plaats, scoort ronduit slecht.  Geen van de andere kandidaten haalt zelfs 100 stemmen.

CD&V

De CD&V kiezer houdt blijkbaar niet van vrouwen in de politiek. De best scorende vrouw is Marie-Paule Bockstal met 248 stemmen. Zij wordt de derde opvolgster. Bij de mannen is vooral de score van nieuwkomer, Jo Portois, opvallend. Vanop de 12de plaats slaagt hij erin verkozen te worden met 323 stemmen. Een prima resultaat. Lijsttrekker, Patrick Demaerschalk, blijft met 731 stemmen ruimschoots beneden de eigen verwachtingen. Alain Borreman op plaats drie met 399 stemmen en Jan Van Assche op plaats twintig met 395 stemmen doen het dan weer behoorlijk net als lijstduwer, Wim Laureys, die  495 stemmen haalt. De nieuwkomers op de lijst, de jongere generatie, verdienden meer steun.

Open VLD

Een schepen minder en geen OCMW-voorzitter meer. Vanaf deze verkiezingen is het aantal mandaten drastisch gekrompen en wordt het bij Open VLD moeilijk om iedereen tevreden te stellen. Grote winnares van de voorkeurstemmen is zonder twijfel Eva De Bleeker die met 528 stemmen een mooi resultaat neerzet. Ook Joris Pijpen scoort met 496 redelijk en Annelies Vanderlinden heeft een halve ambtstermijn als hardwerkend schepen kunnen verzilveren met 365 stemmen. Marc Vanderlinden kan moeilijk tevreden zijn met zijn 373 stemmen. Zijn zes jaar als schepen van Openbare Werken en Infrastructuur heeft hem amper 11 stemmen extra opgebracht en dat na de heraanleg van het Gemeenteplein. Niet onmiddellijk iets om vrolijk van te worden.

Ook Luc Meganck bljft met 277 stemmen ver beneden zijn eigen verwachtingen en Steven Coppens, de voorzitter van de gemeenteraad, ontgoocheld met 207 stemmen. Hij is samen met burgemeester Tim Vandenput de enige verkozen Open VLD mandatarissen die achteruitgaan.

Een zeer goede score noteeert de 20ste op de lijst, Joy Sergeys. Vanuit deze positie onmiddellijk verkozen worden, is voor weinigen weggelegd. Joy is nieuw in de politiek en behaalt meteen 277 stemmen. Zij is duidelijk de 'coming woman' van Open VLD en zonder twijfel een van de talentrijksten op de lijst.

Hij blijft dan wel een monsterscore halen, burgemeester Tim Vandenput (2097 stemmen), maar met een verlies van 202 stemmen kan hij niet echt tevreden zijn. Na 12 jaar beleid zijn de meeste burgemeester aan de top van hun carrière en in dat scenario hoort een dergelijk daling niet thuis. Zeker als je rekening houdt met de 948 kiezers die een nieuwe thuis zochten (zie eerste paragraaf). 

Open-VLD heeft 6 verkozen vrouwen en ook de eerste en tweede opvolger zijn vrouw. Dat verdient alvast een stevig applaus.

Pro Hoeilaart

Het blijft verbazingwekkend dat Pro Hoeilaart qua voorkeurstemmen geen echte traditie heeft. Voor het eerst in de geschiedenis halen toch drie kandidaten meer dan 300 stemmen. Lijsttrekker, Pieter Muyldermans scoort 363 voorkeurstemmen en het mag gezegd worden, nooit eerder haalde een Pro Hoeilaart verkozene een dergelijk resultaat. Hetzelfde voor Julie Vanstallen (337 stemmen) en oudgediende, Sylvie Gahy (305 stemmen).  Wilfried Van Raemdonck (166 stemmen), kan de groei van zijn partij op persoonlijk vlak niet verzilveren. 6 jaar OCMW-voorzitter is goed voor amper 8 extra stemmen. Zeker geen beloning.

Opmerkelijk is ook het resultaat van Timothy Rowies, de dove kandidaat die met 179 stemmen meteen verkozen is en verscheidene protagonisten van ProHoeilaart achter zich laat. Naar we vernomen hebben, zal niet iedereen zijn mandaat bij Pro opnemen en het zou wel eens meteen de vierde opvolger kunnen zijn, Kenny Verbeeck, die de gemeenteraad versterkt.

Conclusie

De verkiezingen zijn voorbij, gelukkig maar. Al is het nog even wachten op de samenstelling van het schepencollege. Wie krijgt welke bevoegdheden en vooral, neemt Tim Vandenput er een andere partij bij (al is dat niet nodig)? Voor de stembusslag heeft hij overal duidelijk gemaakt dat hij daar de absolute voorstander van was, maar vandaag in 'Het Laatste Nieuws' twijfelt hij of dat wel een goed idee is.  Welke kandidaat-schepen uit zijn eigen ploeg zou hij dan moeten opofferen? Annelies Vanderlinden zit op de wip en dat zou voor de hardst werkende schepen een jammer toekomstperspectief zijn. Maar ja, goed je job doen, geeft in de politiek nooit de garantie dat men rekening met je houdt.

De teerlingen zijn  geworpen. De vijandschappen van de campagne (al was het een meer dan propere) kunnen terug opgeborgen worden. Hopelijk grijpt Open VLD deze nieuwe kans om voor alle beleidsdomeinen eindelijk hard werkende schepenen aan te duiden en maakt men een einde aan het politiek polariseren van onze gemeenschap. De drang om iedereen met een politiek oog te bekijken, is verwoestend voor de verstandhouding en voor het beleid. Buiten het gemeentehuis zijn wij allemaal Hoeilanders, gelijk en met een eigen te respecteren mening? 

De grote verandering

Er zijn in ieder geval grote veranderingen op til. De gemeenteraad zal noodgedwongen het gemeentehuis moeten verlaten voor zijn maandelijkse zitting, want dit prachtig gebouw is niet toegankelijk voor mindervaliden. Met Jo Portois als kersvers gemeenteraadslid wordt het dus verhuizen geblazen. Daarnaast zal er ook telkens een doventolk moeten aanwezig zijn, want Timothy Rowies heeft daar recht op. Hoeilaart haalt alvast 10/10 voor een inclusief beleid. Wat wonen wij toch in een schitterende gemeente.

Een dikke proficiat aan iedereen die zijn nek heeft uitgestoken. Elke kandidaat verdient ons volle respect. Laat ons vooral samen onze energie investeren in de Hoeilaartse gemeenschap, zes jaar lang, elke dag.

Klik hier voor de volledige uitslag!