Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Kritiek op groenonderhoud zorgde voor verhitte discussies, reacties en rechtzettingen

dinsdag 01 okt 2013

Dinsdag 1 oktober - De opmerkingen die CD&V en N-VA enkele weken geleden uitten in verband met het groenonderhoud van de gemeente hebben duidelijk heel wat harten beroerd. Iedereen hield er een mening op na. Omdat dit geen eenvoudig dossier is, en het welles nietes spel nogal hevig gespeeld wordt, bieden wij je, hopelijk ter afsluiting van dit onderwerp, alle reacties op een rijtje.
 
De eerste reactie is van Roger Clerens wiens bedrijf tot verleden jaar instond voor alle groenonderhoud. Daarna volgt de reactie van de burgemeester en de schepen. Als laatste hebben ook het persbericht van CD&V N-VA toegevoegd waarmee de hele discussie gestart is. Na het lezen van al die literatuur mag je zelf conclusies trekken.
 
1. Rechtzetting : groenonderhoud in Hoeilaart door Roger Clerens bvba
 
Als betrokken persoon bij de polemiek rond het groenonderhoud in de gemeente Hoeilaart wens ik te reageren op het artikel dat in uw weekblad De Serrist verscheen op 19 september 2013 en dat geschreven werd door het gemeentebestuur van Hoeilaart.
In de eerste plaats wens ik te benadrukken dat ik méér dan 30 jaar met hart en ziel het groenonderhoud in Hoeilaart heb verzorgd. Ik heb dit steeds met volle goesting en inzet gedaan.
Vandaag stel ik vast dat de huidige tekortkomingen in het groenonderhoud deels aan mij wordt toegelicht. Daarom is het noodzakelijk dat ik hierop publiekelijk reageer.
 
In september 2012 heb ik duidelijk laten weten aan het gemeentebestuur dat het hoog tijd werd om een nieuwe aanbesteding uit te schrijven. Het vorige contract verviel immers eind 2012. Tevens heb ik zelf het advies gegeven om het totaal groenonderhoud in de gemeente op te splitsten in diverse percelen.
Dat nadien blijkt dat de nieuwe aanbestedingsprocedure méér tijd in beslag heeft genomen dan normaal is enkel en alleen de verantwoordelijk van de gemeente.
 
Wat het onderhoud van de voetbalvelden betreft wordt mij verweten dat ik deze toewijzing zéér laat heb geweigerd. Dit is niet waar. De aanbesteding voor het onderhoud van het groenonderhoud werd eind 2012 afgerond maar door het gemeenbestuur pas in de maand april 2013 aan mij meegedeeld. Waarom het gemeentebestuur hier zolang mee gewacht heeft, is mij onbekend. Er waren drie inschrijvers op deze aanbesteding, waardoor het totaal niet nodig om hiervoor een nieuwe procedure op te starten.
 
Het verwijt dat ik het groenonderhoud op sommige plaatsen niet goed heb uitgevoerd, ontken ik ten stelligste. Bijvoorbeeld, wat het groenonderhoud Sloesveld betreft, bevestigde de burgemeester mij vorige jaar nog persoonlijk dat het groenonderhoud er zeer goed werd uitgevoerd en dat het onderhouden werd conform de opdracht van het gemeentebestuur.
Wat de parkeerplaats Felix Sohiestraat en de groene zone rond de gebouwen rond Interrand betreft, zijn er bij mijn weten nooit klachten geweest. Er werd mij wel gevraagd door de heer Gaston Fluyt om overhangende takken ter hoogte van zijn eigendom tijdig te snoeien zodat ze hem geen overlast bezorgen. Hetzelfde bij Interrand die aan de mileudienst gevraagd had om langs te komen voor het snoeien van heersters aan het voetpad naar hun burelen toe. Dit waren voorbeelden van vragen maar zijn duidelijk geen klachten. Ook aan de kinderkribbe op Solheide heb steeds het nodige gedaan zoals was voorzien in het lastenboek.
 
Ik stel vandaag echter vast dat sommige onderhoudswerken niet worden uitgevoerd zoals nochtans voorzien is in het lastenboek. Dit is louter een probleem van gebrek aan opvolging en controle door het gemeentebestuur.
Hoe komt het dat in sommige parken en bloembakken er dit jaar geen nieuwe éénjarige bloemen werden geplant ? Waarom blijven de éénjarige bloemen van vorige jaar hier gewoon staan ?
In het lastenboek was ook voorzien dat het gras dit jaar 18 keer gemaaid diende te worden, dit is om de tien dagen, met opvang en afvoer van het maaisel. Iedere tuinaannemer die hiervoor een prijs heeft ingediend was hiervan duidelijk op de hoogte. Waarom dit vandaag niet correct wordt uitgevoerd is een verantwoordelijkheid van de gemeente.
 
Vandaag stel ik vast dat mijn collega’s zoals de groendienst van Ijsedal vzw en 3WPlus hun werk en opdracht perfect uitvoeren. Waarom de andere tuinaannemers dit niet kunnen, is mij een raadsel.
Hierbij wens ik deze polemiek definitief te sluiten.
 
Roger Clerens bvba.
 
2. Reactie van de burgemeester en de schepen van Openbare Werken
 
Afgelopen week verscheen een persbericht van CD&V Hoeilaart waarin het groenonderhoud in de gemeente werd gehekeld. Omdat dit bericht veel onjuistheden bevat en bovendien onvolledig is, vindt het gemeentebestuur van Hoeilaart het nodig de inwoners te informeren met de juiste cijfers en het correcte verhaal.
 
20 jaar geleden evolueerde het groenonderhoud van een eigen gemeentelijke groendienst naar één extern bedrijf dat het groen onderhield. Tot vorig jaar was het voornamelijk dit Hoeilaarts bedrijf dat het groenonderhoud in onze gemeente uitvoerde. Ook het sociale tewerkstellingsproject 3W-plus had een aantal specifieke taken.
 
Midden 2012 kwam de zaakvoerder van het Hoeilaarts bedrijf aan de gemeentelijke diensten melden dat hij stilaan dacht aan af bouwen. Het totaalpakket groenonderhoud in Hoeilaart werd blijkbaar toch wat veel. Met dit gegeven moest het gemeentebestuur op zoek naar een ander extern bedrijf en werd beslist om de aanbesteding en gunning over een andere boeg te gooien.
 
In samenspraak met de administratie werd het volledig pakket opgedeeld in zeven percelen waarvan er vier via een openbare aanbesteding moesten toegekend worden gezien de grootte van het aanbestedingsbedrag. Grotere bedrijven konden inschrijven op het totaal pakket en kleinere bedrijven konden zich richten op 1 of 2 percelen. De openbare aanbesteding, een wettelijke verplichting voor werken boven de 67.000 €, geeft minder onderhandelingsmarge maar geeft aan iedere inschrijver dezelfde kansen en verhoogt zeer sterk het concurrentie- en het transparantiebeginsel. Het geeft openbare besturen ook de grootste zekerheid dat ze een correcte prijs voor de gevraagde werken zullen betalen. De werken worden op dat ogenblik gegund aan de laagste inschrijver met een correcte offerte volgens de vooropgestelde gunningscriteria.
 
Hoeilaart Anno 2013.
 
Drie percelen werden als gevolg van de openbare aanbesteding toegewezen aan Swerts, één aan Brankaer. Het verschil tussen de offertes van Swerts/Brankaer en de prijs van de vroegere aannemer bedraagt op jaarbasis 89.787,24 euro excl. BTW
 
Het onderhoud van de sociale woonwijk Sloesveld werd toevertrouwd aan de beschutte werkplaats IJsedal, het ecologisch groenonderhoud aan het sociaal economisch project van 3Wplus.
 
Het onderhoud van de voetbalvelden werd toegewezen aan de vroegere groenaannemer.
Wanneer deze vernam dat hij geen van de vier percelen van de openbare aanbesteding kreeg toegewezen weigerde hij ook de opdracht om de voetbalvelden te onderhouden.
 
Hierdoor werd de gemeente verplicht de procedure opnieuw te starten en werd deze opdracht pas gegund eind juli van dit jaar aan Tuinonderneming Brankaer. Dit zorgde voor een serieuze vertraging van het onderhoud van de site.
 
Dat het onderhoud van de groene ruimte vroeger beter was, is een halve waarheid. Inderdaad het gras werd op regelmatige basis gemaaid, de éénjarige bloemen bloeiden mooier en werden beter verzorgd, er stond minder onkruid. Toch waren er plaatsen waarover de gemeente regelmatig klachten kreeg van bewoners: de kinderkribbe, de groene zone rond de gebouwen van Interrand, het parkje Kasteelstraat/Charlierlaan, de wijk Sloesveld en de parkeerplaats Felix Sohie. Deze werden opgevolgd door de administratie en doorgegeven aan de toenmalige groenaannemer. Dit om aan te tonen dat er niets perfect liep en loopt.
 
Bovendien zijn wij vanaf dit jaar gestart met een 0-gebruik van pesticiden. Immers vanaf 2015 zal het totaal verboden zijn om bestrijdingsmiddelen te gebruiken op openbaar domein.
Bijkomend is ook het feit dat het onderhoud pas van start gegaan is vanaf 1 april 2013. Door de nieuwe vorm van financieel beheer en beleid (BBC) en door de specifieke onderhandelingen met de groenaannemers kon het onderhoud van ons groenpatrimonium niet van start gaan op 1 januari 2013. Hierdoor hebben we tijd verloren en dit kon in een paar maanden niet meer ingehaald worden.
 
Doordat de nieuwe groenaannemers de gemeente niet zo goed kenden (terreinkennis) en de gemeentelijke milieudienst een heel nieuw takenpakket inzake groenonderhoud toegewezen kreeg, hadden we de eerste maanden inderdaad te kampen met enkele “kinderziektes”.
Vandaag kunnen we zeggen en zien dat groenaannemer Swerts een behoorlijk inhaalmanoeuvre gedaan heeft. De drie andere aannemers doen hun werk sinds de eerste dag heel goed. Een degelijke planning en opvolging van de werken blijft ook de volgende weken en maanden onze hoofdprioriteit.
 
Eind van het jaar volgt een algemene evaluatie van alle aannemers. De vraag is zeer eenvoudig: voldoen ze aan onze verwachtingen en contractuele verplichtingen en verlengen we de bestaande overeenkomst voor een extra jaar. Indien ze niet voldoen zullen we een nieuwe aanbesteding uitschrijven. Dit is de beste garantie dat we de concurrentie ten volle laten spelen en een correcte prijs betalen.
 
Tim Vandenput (burgemeester) en Marc Vanderlinden (schepen)
 
3. Het groenonderhoud in onze gemeente, een ramp. 
 
Persbericht CD&V - N-VA 
Het is ongetwijfeld reeds heel wat inwoners opgevallen dat het onderhoud van de Hoeilaartse parken en plantsoenen veel te wensen overlaat en hoegenaamd niet meer is wat het de voorbije jaren was.
Daarom alleen al betreuren wij de beslissing van het Hoeilaartse schepencollege om het groenonderhoud in onze gemeente vanaf dit jaar niet langer meer toe te vertrouwen aan een Hoeilaartse onderneming die nochtans kwaliteit en service afleverde. 
Het volstaat reeds even rond te kijken om vast te stellen op welke slordige wijze het onderhoud van de voetpaden, de hagen, de bomen en het park vandaag wordt uitgevoerd. Op verschillende plaatsen wordt zelfs het groenafval gewoon achtergelaten.
 
Hoeilaart stond ooit gekend als een gemeente met een prachtig en verzorgd gemeentepark, met talrijke kleurrijke en goed onderhouden bloembakken en -perken,
Dit alles blijkt vandaag voorgoed volledig verleden tijd te zijn.
 
Méér dan één jaar geleden opende het gemeenschapscentrum Felix Sohie officieel haar deuren. Echter de afwerking rond dit gemeenschapscentrum met groenbeplanting laat vandaag nog altijd op zich wachten.
 
We houden ons hart vast voor volgende week, ná de druivenfeesten. We zijn benieuwd hoe grondig en binnen welk tijdsbestek alles zal opgeruimd zijn.
Wanneer inwoners deze vuile toestand aanklagen bij de burgemeester of bij een schepen, krijgen ze steeds als antwoord dat noch de burgemeester, noch de schepenen hier iets kunnen aan doen.
Nochtans hebben zij en enkel zij alleen bewust en duidelijk gekozen om het groenonderhoud in onze gemeente vanaf dit jaar grondig te veranderen en dit met het resultaat dat we vandaag kennen.
 
Hopelijk zullen zij ooit nog hun verantwoordelijkheid opnemen en zorgen voor een drastische verbetering en verandering zodat Hoeilaart opnieuw een prachtig en proper dorp wordt om in te leven en te wonen.
 
Alain Borreman, Patrick Demaerschalk, Wim Laureys, Jan Van Assche
Gemeenteraadsleden voor CD&V Hoeilaart