‘Skandalkonzert’: De Altenberglieder van Alban Berg

09 sep 2018, 20:00

Locatie: GC Felix Sohie

Organisator: Ruusbroeckoor

De lezing gaat over de Altenberglieder van de componist Alban Berg.  De eerste uitvoering vond plaats in 1913. Een Weense krant sprak van “Tumult im grossen Musikvereinssaale”. Dat begon al bij de eerste twee nummers, werken van Webern en Schönberg. Tijdens de Altenberglieder werd het tumult zo groot dat de politie de zaal moest ontruimen en er mensen werden aangehouden. De 26-jarige componist was zwaar aangeslagen en heeft het werk nooit meer op de planken gebracht. Was het de atonale muziekstijl die aanzette tot het tumult? Of was het de tekstkeuze van Berg die aan de grondslag lag van het gejouw? Of was er meer aan de hand? Ook Schönberg, die het concert had gedirigeerd, keurde de liederen af. Waren ze dan echt een mislukking? 

Samen met Johan Sluys dringen we wat dieper door in de structuur, de betekenis en de achtergrond van deze liedcyclus en kan je zelf een oordeel vormen, zolang we maar niet op de vuist gaan. 

Zondag 9 september om 20u - GC Felix Sohie

Kaarten Abo 1,2,3…Hoeilaart: 2 euro – Kassa: 4 euro, te verkrijgen bij de koorleden of bij de Dienst Vrije Tijd van Hoeilaart.

Telefonisch : 02 657 03 04 (H Devyver),  Per email: ruusbroeckoor@gmail.com 

Info: www.ruusbroeckoor.be

1729 keer gelezen