7 oktober: ‘Duurzame Doendersdag’

07 okt 2017, 10:15 - 23:15

Locatie: GC Felix Sohie, Hoeilaart

Organisator: GROS

Hoeilaart krijgt dit jaar een duurzaamheidsevenement met een brede opzet, dankzij de medewerking van diverse organisaties zoals het lokale Klimaatteam, de GROS, de Bib, de Milieuraad, het Repair Café van ‘Samen Voor’, de Gezinsbond en vele andere lokale groepen en initiatieven. De organisatoren willen graag aandacht besteden aan de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. “En liever via gewone daden dan met mooie woorden. Hoeilanders worden Doenders genoemd. Vandaar een ‘Duurzame Doendersdag’ om te tonen wat er lokaal allemaal al gebeurt op dat vlak”.

Er zijn op zaterdag 7 oktober drie evenementen.

Tussen 10 en 14 uur is er in het gemeenschapscentrum Felix Sohie een Duurzame Wereldmarkt waarbij lokale organisaties van allerlei snit tonen waar duurzame ontwikkeling eigenlijk over gaat. Tegelijkertijd is er ook een tweedehandskleding en -speelgoedbeurs en een Repair Café, die je tonen hoe je duurzaamheid in de praktijk brengt. De Bib verwent die zaterdag haar lezers met fairtradekoffie, homemade limonade en gebakjes van het huis. En in gezellige hoekjes met meubeltjes van de nieuwe kringloopwinkel in de Druivernstreek toont de Bib originele kijk- en leestips over duurzaamheid. Alles wat niet tot de collectie behoort, is te koop, dankzij samenwerking met kringwinkel Vites. Omdat hergebruik duurzamer is dan nieuw. Zo’n 25 organisaties die opkomen voor de derde wereld of die een ecologisch, energiezuinig of fairtrade-product promoten zullen zich presenteren tijdens een Duurzame Wereldmarkt. Zoals bij voorbeeld de Hoeilaartse imker en natuur- sociale en milieuorganisaties. En er zijn ook infostands van jongeren uit Hoeilaart die onlangs in een derdewereldland op stage of werkweek zijn geweest.

Om 14 uur begint de Duurzame Dorpswandeling, uitgezet door het Klimaatteam en wandelclub ’t Beukenootje. De route gaat langs 17 plekken in Hoeilaart die te maken hebben met duurzaamheid. Terwijl een van de gidsen je onderweg op het Gemeenteplein wijst op de Wereldwinkel, sta je zonder het te beseffen, bovenop een immense waterkelder waar regenwater wordt gebufferd om overstroming van de IJse te voorkómen. Er zijn tijdens de rondleiding van 6 km ook ‘haltes’ over energie, educatie, gezondheid en milieu.

Om 20 uur komt Peter Wollaert in de Cafetaria tijdens een Duurzame Doordenkavond een woordje uitleg geven over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen. Wollaert is vertegenwoordiger van het regionale VN-kantoor en is nauw betrokken bij de wereldwijde doelen die ons als bewoners van de planeet Aarde in 2030 meer welvaart, vrede en partnerschap moeten opleveren. Aan het slot van de avond is er nog een loterij. Iedereen die die dag aan een programmaonderdeel heeft meegedaan maakt kans op een duurzame prijs. Doenders die met de fiets komen - of te voet - krijgen allemaal een dubbele winstkans. Zo is er een waka-waka-lamp annex smartfoonoplader op zonne-energie beschikbaar, er zijn producten uit de Wereldwinkel te winnen, boeken, melk en fruitsap in herbruikbare flessen, een pot lokaal geproduceerde honing…. Het evenement is gratis te bezoeken.

3055 keer gelezen