Beeldreportage over Noorwegen, natuurparadijs.

10 okt 2016, 20:00 - 22:00

Locatie: GC Felix Sohie

Organisator: vtbKultuur

Tijdens de zomer trekken vele landgenoten naar het zuiden, naar de hitte van de zomerzon. Maar wie naar het noorden gaat, kiest voor het licht en voor de magie van de middernachtzon. Het zuiden van Noorwegen is een gebied met bergen en hoogplateaus, met dalen en met diepe fjorden, uitgeschuurd door rivieren en gletsjers. Jotunheimen, het hoogste berggebied van Noorwegen, is op dit ogenblik de best uitgebouwde streek voor wandeltoerisme. Een zeer populaire wandeling is de tocht naar de Galdhøpiggen, 2469 meter hoog. Je kan er ook een tocht maken over Besseggen, een bergkam van waarop je twee meren kan zien. Wandelen op een gletsjertong is een aparte ervaring. Enkele gletsjertongen liggen in goed bereikbare valleien. De Nigardsbreen en de Briksdalsbreen trekken heel wat bezoekers aan.

De Geirangerfjord, met zijn loodrechte wanden en prachtige watervallen, zou de meest bezochte plaats van Zuid-Noorwegen zijn. In de omgeving van de Sognefjord staan de mooiste stavkerkjes. De kerkjes van Borgund en Urnes hebben portalen die versierd zijn met kunstig houtsnijwerk. We bezoeken Oslo met zijn vele musea, Bergen met "Bryggen", de voormalige handelsplaats van de Duitse Hanzekooplui, het pittoreske stadje Stavanger en de prachtig gerestaureerde art nouveau-stad ÅIesund. Het mijnstadje Røros is 's lands grootste museum. Het is beschermd als werelderfgoed van de UNESCO. In een openluchtspel te Stiklestad maken we kennis met een belangrijk feit uit de Noorse geschiedenis.

Trondheim beschouwt men als de poort tot Noord-Noorwegen, het land van de middernachtszon en van de Samen met hun rendieren. De Lofoten zijn eilanden met schilderachtige landschappen en met idyllische vissershaventjes. De typische rorbuer wachten op bezoekers die van de zee houden. De stad Tromsø werd ooit "het Parijs van het noorden" genoemd. Het was de thuishaven van de poolreiziger Roald Amundsen.

Vanuit Alta brengen we een bezoek aan de Sautso-canyon en drinken we koffie in een echte lappentent bij een gezellige babbel met de gastheer. De belangrijkste Samen-nederzettingen zijn Karasjok en Kautokeino. Beide plaatsen liggen niet ver van de Noors-Finse grens. De meest noordelijke stad is Hammerfest. Het is aan de golfstroom te danken dat de haven er het ganse jaar door ijsvrij is.

Het "einde van de weg" bereiken we een eerste maal voorbij Kirkenes, aan de Russische grens. Een tweede maal eindigt de weg op de klippen van de Noordkaap, het ultieme doel van veel Noorwegen- reizigers.

Beeldreportage Noorwegen van en door J.P en Mieke Demarsin-Opsommer.

Maandag 10 oktober 2016 - 20u GC FELIX SOHIE

Info bij Paul Vanloo (vtbKultuur) - Tel.:  02 657 23 09

1636 keer gelezen