Daguitstap naar Doornik. Iets voor jou?

04 jun 2016, 8:00 - 20:00

Locatie: Vertrek parking Delhaize

Organisator: Davidsfonds Hoeilaart

Met Doornik kiezen we voor een verborgen parel, op anderhalf uur van Hoeilaart en met een prachtig pallet aan toeristische troeven. Wij hopen u te kunnen overtuigen om op zaterdag 4 juni mee op ontdekking te gaan in deze stad met een ongelooflijke geschiedenis. Doornik is immers  vooral een historische stad. Samen met Tongeren en Aarlen een van de oudste steden van ons land. Toen Clovis hier het levenslicht zag, werd het de bakermat van de Merovingers en de hoofdstad van de Salische Franken tot Clovis achtereenvolgens naar Soissons en Lutèce vertrok.

U hoeft maar te kijken naar haar erfgoed om te begrijpen dat een eeuwenoude geschiedenis schuilgaat achter de stad: het oudste Belfort van Doornik, Unesco-werelderfgoed van België, haar immense O.L.V.-Kathedraal van Doornik (5 klokkentorens en UNESCO werelderfgoed) en haar Museum voor Schone Kunsten ontworpen door Victor Horta, Belgische Art Nouveaugrootmeester.

Kunstliefhebbers halen hun hart op bij de vele schatten van Rogier vander Weyden, Manet, Monet, Seurat, Van Gogh. Geplaveide steegjes, gezellige pleintjes, de Schelde en de “Pont des Trous”... U wordt steeds geleid door een of ander beeldje dat een verhaal vertelt. En mocht u dan al eens verdwalen, er zijn terrasjes genoeg voor een verfrissende tussenstop.

HET MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN

Dit art-nouveaumuseum van de hand van Victor Horta herbergt de collectie van de Brusselse mecenas Henri Van Cutsem en bezit de enige twee in België tentoongestelde werken van Manet. Men kan er schilderijen en beeldhouwwerken bewonderen van zowel Vlaamse primitieven (Campin, de la Pasture, Breugel, enz.) als hedendaagse kunstenaars.

De 17de en 18de eeuw worden vertegenwoordigd door Rubens, Jordaens, Snyders, Watteau, enz. Men ontdekt er ook een aantal impressionistische werken van Manet, Monet, Seurat en Van Gogh. Een belangrijke plaats wordt gegeven aan de Belgische kunstenaars (Ensor, Claus, de Braekeleer, enz.) en aan de kunstenaars uit Doornik (Rogier de la Pasture, Gallait, Pion, Dumoulin, enz.).

Het gebouw op zich is zeker al een bezoek waard. Het is het enige gebouw dat de architect Victor Horta in Wallonië heeft gebouwd en het is tevens zijn enige museum ! Het museum werd ingehuldigd in 1928. De glazen koepels op het stervormige gebouw zorgen voor een natuurlijke lichtinval. De intieme tentoonstellingszalen met schilderijen liggen rond een grote hal waar men beeldhouwwerken van o.a. Dillens, Charlier en Minne kan bewonderen. Let bij het verlaten van het museum op het standbeeld van Louis Gallait, een werk van Charlier (1896), dat het gemeentepark opfleurt.

Klik hier voor een Franstalig filmpje over Doornik.

Programma zaterdag 4 juni 2016:

 • 8u00:  Vertrek Parking AD Delhaize 
 • 9u30:  Koffie in de stad
 • 10u00: Film over de geschiedenis
 • 10u30: Bezoek aan het Museum voor Schone  Kunsten
 • 12u00: 3-gangenmenu in de stad
 • 14u00: Geleide stadswandeling
 • 15u00: Bezoek aan de kathedraal en de schatkamer.
 • 16u30: Vrije tijd met mogelijkheid tot  bezoek aan het belfort, een  museum, shoppen of een 
 • terrasje.
 • 18u00: Terugreis naar Hoeilaart

Menu:

 • Aspergeroomsoep
 • Ardeens gebraad met tijmsaus en aardappelkroketten
 • Citroen met frambozensaus. (vegetarisch menu op verzoek)

Deelname in de onkosten per persoon, iedereen is welkom:

Leden €50 - Niet-Leden €55

Rekeningnummer Davidsfonds: BE81 4334 3529 7124

Voor meer info: Mia Soret, 02 657 07 68

1721 keer gelezen