Dit weekend Repair Café

23 mrt 2019, 10:00 - 14:00

Locatie: GC Felix Sohie

Organisator: Repair Café en Samen Voor

Wat is een Repair Café? Wat doe je met een broodrooster die niet meer werkt?  Of met een rokje met een gebroken rits? Of een PC die vast zit, een printer die niet meer print? Weggooien? Mooi niet! Repareer ze in het Repair Café. Repair Cafés zijn bijeenkomsten waar je fietsen, elektrische apparaten of anderen spullen waaraan iets hapert, gratis kan komen laten herstellen. Je gaat er samen aan de slag met deskundige vrijwilligers, zoals elektriekers, naaisters, IT deskundigen en fietsmakers.

Alle reparaties zijn gratis, maar als je een gift wil doen, kan je een centje in de pot stoppen en dit gaat naar het goede doel.  Deze keer zal dit gaan naar De Berken – een organisatie van onze streek, een dagcentrum voor volwassenen met een beperking,  gelegen in Overijse. Op het Repair Café kan je ook heel gezellig een kopje koffie komen drinken en een babbeltje doen en er is ook mogelijkheid om te lunchen of een drankje te consumeren.

DE BERKEN

De Berken is een open, autonoom, kleinschalig dagcentrum voor volwassen personen met een beperking, erkend door het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) voor 29 plaatsen. Het startte zijn werking in de beginjaren 80 als alternatieve opvangvorm voor de meer zorgbehoevende personen met beperkingen uit de regio.

De Berken blijft kiezen voor de kleinschaligheid, maar omwille van de blijvende aanvragen streven we naar een beperkte uitbreiding in de toekomst, echter zonder de gezellige, familiale sfeer zomaar prijs te geven. Geluk en vriendschap bieden, GOED doen, ontplooiing stimuleren in 'evenwaardigheid', zorg op maat bieden en via tal van activiteiten hun nuttigheidsgevoel, hun integratie('erbij horen'), hun levenservaring verrijken. Dit alles overgoten met een goede scheut humor: zo zien wij de doelstellingen en de aanpak.

Repair Café

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar je spullen waaraan iets hapert, gratis kan komen laten herstellen. Repair Cafés zijn dé plaats voor reparaties aan verscheidene spullen. Dorpsgenoten helpen elkaar op vrijwillige basis bij het herstellen van kleding, fietsen, huishoudelijke elektra, computers, ICT, scharen/messenslijpen ... Neem zelf een vervangonderdeel of gebruiksaanwijzing mee. Je gaat er samen aan de slag met deskundige vrijwilligers, zoals elektriciens, naaisters, IT deskundigen en fietsenmakers. Gereedschap en materialen staan ter beschikking. 

We gooien ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zijn. Het Repair Café is een goed alternatief voor het weggooien van spullen. Daarnaast draagt het bij aan een duurzame samenleving. Dit initiatief wordt gesteund door de milieuraad van Hoeilaart en Interrand. Je spaart er niet alleen je portemonnee mee, maar ook het milieu, want je houdt de afvalberg er een beetje kleiner mee. Repair Café is natuurlijk ook gewoon gezellig en informatief, want je kunt ook komen kijken hoe handig iemand je broek inkort, een gebroken voorwerp lijmt of leren hoe je je trage computer weer vlot trekt. Er worden ook zeker tips meegegeven. Samen met ontbijt - lunch – bar en andere milieugerichte activiteiten, hou dus zeker onze Facebookpagina in de gaten! 

Als je toch een gift wil doen, kan dit zeker. Alle giften worden telkens gegeven aan een ander goed doel! Wie niets heeft om te repareren, is zeker ook welkom en kan gezellig een kop koffie of thee komen drinken, met een koffiekoek of gebakje, of een hapje met een glaasje wijn of bier. Het wordt een gezellig samenzijn!

Op het Repair Café staat van 10 tot 14 uur een ploeg vrijwilligers klaar, van de vereniging Samen Voor uit Hoeilaart, in het GC Felix Sohie. Ook als je twijfelt of een voorwerp nog wel te herstellen is, kun je hier advies krijgen. Je kan ook om tips vragen hoe je aan een vervangingsonderdeel kunt

2761 keer gelezen