Gerestaureerde Koninklijke Logo zondag te bezoeken! (programma)

11 sep 2016, 10:30

Locatie: Vertrek ingang bosmuseum

Organisator: Open Monumentendag

Volgende zondag, 11 september, tijdens Open Monumentendag, zetten in Vlaanderen meer dan 500 monumenten hun deuren wagenwijd open voor het grote publiek. Voor de tweede maal op rij worden in Groenendaal eveneens enkele gebouwen opengesteld.

Nieuw en uitzonderlijk is de openstelling van de unieke Koninklijke Loge van de voormalige renbaan te Groenendaal. Vanuit dit majestueus gebouw uit 1924 hadden onze royalty's een uitstekend zicht op de paardenrennen. Na de sluiting van de hippodroom in 2001, werd de loge een prooi van verloedering en vandalisme. Maar in het najaar van vorig jaar werd door Natuurinvest, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos, gestart met de restauratie. Deze is nu beëindigd en het resultaat mag gezien worden.

Open Monumentendag is een gepaste gelegenheid om dit merkwaardig overblijfsel van de hippodroom, decennialang de trots van de Belgische paardensport, te bezoeken.

De heemkundige kring van Hoeilaart organiseert er een kleine tentoonstelling over de oorspronkelijke loge uit de belle epoque, gebouwd door Leopold II en over de huidige Koninklijke Loge, gebouwd onder de regeerperiode van koning Albert I. Aan de hand van oude foto's en postkaarten worden de koninklijke bezoeken aan de renbaan van Groenendaal geïllustreerd.

Openstelling op 11 september van 11u. tot 17u.

Opgelet: de Koninklijke Loge is enkel te voet bereikbaar vanuit het Bosmuseum via de Aartshertoginnedreef en het O.L.V. van Loretopad. Het traject is bewegwijzerd.

Naast de openstelling van de Koninklijke Loge worden met Open Monumentendag nog twee andere gebouwen in de kijker gesteld:

  • het Bosmuseum Jan van Ruusbroec  -  Duboislaan 2   1560 Hoeilaart
  • de Belle Epoque villa met aanpalende manege - B&B Hippo-Droom  -  Tumulidreef 7   1560 Hoeilaart

Het programma wordt aangevuld met een aantal wandelingen:

  • om 10 u en om 14.30u: De geschiedenis van de renbaan van Groenendaal. Wandeling langs de voormalige hippodroom, de oude oefenrenbaan en aanhorige restanten. Gids: Chris Vanderlinden, Natuurgroepering Zoniënwoud (NGZ).
  • om 10 u en om 14.30u: Oorlogsrelicten in de omgeving van Groenendaal. Wandeling langs sporen van militaire aanwezigheid tijdens beide Wereldoorlogen. Gids: David Scheys, Koninklijke Heemkundige Kring ‘Het Glazen Dorp’.

Vertrekplaats van de wandelingen: Ingang Bosmuseum.

 

1414 keer gelezen