Hoeilaart Weleer - maak kennis met de mooiste beelden van vroeger!

15 jun 2017, 20:00
play video

Locatie: GC Felix Sohie

Organisator: Erik Plastria ism de Heemkundige Kring

Op donderdag 15 juni om 20H00 stelt Hoeilaart zijn splinternieuwe website "Hoeilaart Weleer" voor in het GC Felix Sohie De website bundelt oude foto’s en prentkaarten van het dorp, die uit verschillende collecties komen. Het initiatief komt van verzamelaar Erik Plastria, die al meer dan 30 jaar oude prentkaarten en foto’s van Hoeilaart en Groenendaal verzamelt.

Omdat hij deze pareltjes graag met alle Hoeilanders en andere geïnteresseerden wou delen, creëerde hij, in samenwerking met de Koninklijke Heemkundige Kring, een website waarop een groot deel van dit beeldarchief te zien is.

Hiervoor maakte hij gebruik van het platform van 'Weleer' dat ontwikkeld werd door Frederic Hecq.  Een aantal grotere steden gingen Hoeilaart al voor zoals Tienen, Mechelen, Leuven,....en Hoeilaart brengt nu ook een deel van zijn historisch verleden online tot leven zoals de druiventeelt en de Renbaan Van Groenendaal. 

Het doel van Erik was uitdagend : Hij wou niet alleen een platform creëren dat aan de hedendaagse online vereisten voldoet maar hij wou ook de belangstelling voor de lokale geschiedenis en heemkunde aanwakkeren zowel bij de nieuwe inwoners als de jeugd. Naast foto’s en prentkaarten uit eigen collectie, toont hij ook beelden uit de verzamelingen van andere grote verzamelaars zoals Jan Goossens, Michel Commiant, Ludo Vanderdood, Roger Dewit, …..

In totaal kan je online tot nu toe reeds een 300-tal oude en minder oude(re) beelden bekijken en zie je op je scherm Hoeilaart verschijnen zoals het weleer was. Je kan op een stratenplan door Hoeilaart en Groenendaal dwalen, en op ontelbare locaties doorklikken naar beelden die daar lang geleden werden gemaakt. Bij elk beeld krijg je ook geschiedkundige uitleg over wat er te zien is en/of over de plek waar ooit de fotograaf stond. Voor deze teksten kon hij rekenen op de steun van de heemkundige kring.   Er is een facebookpagina maar er zijn ook verschillende linken naar andere sites met filmpjes en/of tekst die telkens verband houden met de foto of kaart.

De nieuwe website en zijn handige tools worden op donderdag 15 juni 2017, om 20 uur, in het GC Felix Sohie officieel aan het publiek voorgesteld. Moderator is Jan Van Assche. Iedereen is van harte welkom!

3458 keer gelezen