LEZING: Een onmogelijke vrede in Israel en Palestina door Brigitte Hermans

28 nov 2017, 20:00 - 22:00

Locatie: GC Felix Sohie Cafetaria

Organisator: 5 voor 12

Het Israëlisch-Palestijns conflict is een veelbesproken kwestie. Bijna dagelijks tonen de media hoe gewelddadige krachten de boventoon voeren. Voor veel buitenstaanders bevestigt dit de stelling dat vrede onmogelijk is. Brigitte Herremans, medewerker Midden-Oosten bij Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen geeft een beter begrip van het conflict via een aantal objectieve feiten.

Het conflict is een complex gegeven met als basis een dominerende houding van de staat Israël ten aanzien van de Palestijnen. Het Israëlische volk heeft al meer dan 60 jaar een eigen staat op 78% van historisch Palestina. Het Palestijnse volk heeft aanvaard om een eigen staat op te richten op de overige 22% van oorspronkelijk Palestina, namelijk de Westelijke Jordaanoever, de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Bovendien bezet Israël de Palestijnse gebieden sinds 1967 en bouwt het er nederzettingen. Steeds meer openlijk kanten Israëlische beleidsmakers zich tegen een Palestijnse staat en maken ze die onmogelijk.

Ondanks intense internationale betrokkenheid blijft het conflict voortduren en worden burgers aan beide kanten blootgesteld aan geweld, waarbij beduidend meer Palestijnse slachtoffers vallen. De aanhoudende wetteloosheid van Israël destabiliseert het Midden-Oosten en heeft wereldwijd negatieve gevolgen. Positief is dat er toch heel wat Palestijnse en Israëlische organisaties zijn die blijven ijveren voor verandering.

Inkom: 4 euro ; abo 1,2,3 ... 3 euro

 

2172 keer gelezen