Royal Hippo Village - In de ban van het paard

28 aug 2016, 11:00 - 17:00

Locatie: Hoek Brusselsesteenweg-Terblockstraat-Jan Lindtsstraat, van 11 tot 17 uur.

Organisator: Royal Hippo Village

Volgende zondag 28 augustus sluit Hoeilaart de zomervakantie af met een paardenevenement waarop het hele dorp en de hele streek uitgenodigd worden. Een aantal Hoeilaartse paardenliefhebbers sloegen de handen in elkaar om, met de steun van de gemeente, de paardensport en de inwoners dichter bij elkaar te brengen. 'Royal Hippo Village' wordt een dag in het teken van het paard. ‘Royal’ is niet enkel een knipoog naar het koninklijke verleden van Hoeilaart toen koning Leopold II de renbaan van Groenendaal liet aanleggen, het is ook een knipoog naar de meest geteelde tafeldruif in de Druivenstreek.

Hoeilaart heeft steeds een nauwe band gehad met paarden en paardensport. Ook na het verdwijnen van de renbaan in Groenendaal, heeft onze gemeente nog steeds de meeste maneges op haar grondgebied. Een heus paardendorp dus. Bij de meeste inwoners zijn paarden en paardensport echter nog te weinig bekend. Door gratis een dag van demonstraties aan te bieden, aangevuld met verkoopstanden en diverse randactiviteiten, kunnen jong en oud kennis maken met de wereld van het paard en de paardensport.

Programma: 

Hoek Brusselsesteenweg-Terblockstraat-Jan Lindtsstraat, van 11 tot 17 uur.

Op de overdekte piste (manege Musette)

 • Demonstratie dressuur – 12 uur

Dressuur is de gymnastische vorm van paardrijden die je samen met je paard stap voor stap opbouwt, zodat de spieren van het paard de kans krijgen om zich aan te passen aan de nieuwe bewegingen. Als ruiter moet je laten zien dat je je paard onder controle hebt en het paard doet wat jij wilt. Dressuur rijden doe je op muziek.

Demonstratie door Astrid Blomme en Alix Leleu van The Drags.

 • Pony Games – 12.45 uur

Behendigheid, snelheid, moed, evenwicht en eenheid tussen ruiter en pony staan centraal in deze discipline. Pony games zijn een soort van estafette, waarbij de ponyruiters van de verschillende teams het tegen elkaar opnemen door verschillende handelingen uit te voeren, zoals slalommen, plaatsen en nemen van objecten, naast de pony lopen, …

Klinkt misschien eenvoudig maar is dat zeker niet. Kom aanmoedigen en help de teams naar de overwinning. Ambiance gegarandeerd!

Deelnemende ploegen: Ariosa Horse's Club, The Drags en Forest Stable's Valerie.

 Western Riding – 14 uur

Western Riding, dat is paardrijden gebaseerd op de rijstijl van cowboys. Maurice en Wotan zullen hun beste beentje(s) voorzetten!

 Demonstratie Horseball – 15 uur

Horseball is een groeiende sport in België en het Belgisch nationaal team is een vaste waarde op verschillende internationale wedstrijden. Het is een gemengde teamsport geïnspireerd door basketbal (handigheid en snelheid van de balbeweging), rugby (hartstocht en passenspel) en voltige (evenwicht en lenigheid).

Een unieke gelegenheid om kennis te maken met deze sport!

 Royal American Hippo Relay – 16 uur

De maneges en pensionstallen van Hoeilaart zetten hun beste springruiters in om deel te nemen aan een aflossingsproef: Royal American Hippo Relay.

 Doorlopende activiteiten op de grote weide

 • Zeeuwse kindercarrousel

Helemaal uit Zeeland: een authentieke kindercarrousel getrokken door een trekpaard.

 Ponyritjes

Altijd al eens een begeleid ritje willen maken op een pony in een ontspannen sfeer en op eigen tempo? Een pony willen knuffelen, borstelen, …? Kom dan zeker langs en geniet van het ponyrijden onder begeleiding van het Forest Stables-team!

 • Vliegend tapijt

De paarden mogen de kinderen blij maken door ze op de weide voort te trekken op een ‘vliegend tapijt’.

 Paardenkracht in het boslandschap

Het PK-team een spectaculaire, interactieve en exclusieve show voorgeschoteld krijgen dat helemaal in het teken staat van het trekpaard. Wat kan je verwachten?

 • Kennismaking met het majestueus Belgisch trekpaard en de krachtpatser de Boulonnais.
 • Een spannende boomsleepwedstrijd, waarbij twee Belgische trekpaarden het tegen elkaar zullen opnemen.
 • Een tweespan en een vierspan aan het werk.
 • Interactieve kinderanimatie tussendoor.

 Boomslepen

Belgisch kampioen boomslepen Stefan Creemers zal op Royal Hippo Village zijn boomsleepkunsten laten zien. Vorig jaar behaalde hij brons met zijn paarden Narco en Rambo. Narco werd vorig jaar bekroond als sterkste paard van België!

 Equité

Vzw Equité werd opgericht door twee gepassioneerde psychologen met een hart voor paarden. Met behulp van het paard als partner, biedt de vzw therapeutische activiteiten aan en verdiept zich in je persoonlijke ontwikkeling.

 Paard en kar

Het publiek kan ritjes maken met paard en kar.

 Standendorp

Met deelname van onder meer verschillende Hoeilaartse handelaars.

 • Streekproducten (Erik Van Camp).
 • Signeersessie van Veroniqe Mariën. Zij komt haar boek ‘Leven zonder Serena’ (eerste deel in de serie ‘Een hart van hoefijzers’) signeren.
 • Firma De Keuster (stro, hooi, voeders, granen, …).
 • Hapjes en tapjes: beenhouwerij Van Pee biedt rond de middag het publiek een smakelijke BBQ aan. Jeugdhuis Phobos zal het publiek van drank voorzien en vzw Bluepint houdt een champagneproeverij.
 • Standje 7PK-bier (gebrouwen op basis van haver en gelanceerd door het sociaal economiebedrijf De Winning dat opnieuw trekpaarden inzet bij werkzaamheden in natuur- en bosbeheer).
 • Authentieke hoefsmid aan het werk.

En nog veel meer …!

 

www.facebook.com/royalhippovillage

www.royalhippovillage.be (in opmaak)

3735 keer gelezen