Tekenaar GAL in ‘Galerie Tombeek’

09 apr 2022, 11:00 tot 22 mei 2022, 17:00

Locatie: Tombeekheyde ligt aan de Waversesteenweg 331 in Overijse

Organisator: Masereelfonds Druivenstreek

Een zijvleugel van het voormalige sanatorium in Tombeek is in april en mei zeven weekends lang ingericht als galerie. Het Masereelfonds toont in het monument een overzicht van de ruim zestigjarige carrière van Gerard Alsteens, vooral bekend als GAL, de politiek geëngageerde huistekenaar van Knack. In de voormalige kliniek, nu op de taalgrens met Wavre, werden ooit tbc-patiënten opgevangen door de Prévoyance Sociale. Het gebouw is volledig gerestaureerd. Tombeekheyde, zoals het nu heet, is vandaag een woonzorgcentrum.

De expositie is elke zaterdag en zondag te bekijken van 9 april tot en met 22 mei 2022 van 11 tot 17 uur (ook op paasmaandag). Voor groepen zijn aparte bezoekafspraken mogelijk. Tombeekheyde ligt aan de Waversesteenweg 331 in Overijse. Parkeren kan bovenaan de oprit rechts voor het gebouw.

Toegang: € 10.

Over GAL

GAL wordt beschouwd als een icoon onder de politieke tekenaars in België. Vorig jaar nog toonde het Cultuurcentrum Mechelen zijn werk in alle facetten. Het complete werk dat daar te zien was komt nu naar Overijse, de gemeente waar Alsteens (1940) zijn jeugd doorbracht. GAL uit zijn verontwaardiging en maatschappelijke engagement via scherpe en confronterende karikaturen en tekeningen. Hij doet dat niet alleen met vaste bijdragen aan journalistieke media, ook via grafisch werk voor mensenrechtenorganisaties: hij tekent over milieu, onverdraagzaamheid, uitsluiting, Europa en mondiaal egoïsme. Zijn oeuvre is een eerbetoon aan de vrije meningsuiting. Behalve tekeningen toont GAL in Tombeek ook vroeg werk en wonderlijke objecten, paneeltjes en andere creaties die zelden te zien waren, zoals beschilderde flessen met portretten van bekende personen. 

Gerard Alsteens studeerde schilderkunst en grafiek aan het St. Lukas-instituut in Brussel waar hij later zelf docent werd. Hij vestigde zijn reputatie als cartoonist en politiek tekenaar met werk voor De Linie, De Nieuwe en De Zwijger. Zijn werk viel menigmaal in de prijzen, in 2019 ontving hij van de VUB een eredoctoraat voor zijn engagement en kritisch inzicht.

473 keer gelezen