VLEERMUIZEN : van ijsberg tot winterhotel

26 aug 2017, 20:00 - 22:00

Locatie: Nader te bepalen

Organisator: NATURA Zonien

Eeuwenlang leefden mensen zonder koelkasten en diepvriezers. Toch konden ze zich zonder deze luxeartikelen zeer goed beredderen om in hun levensonderhoud te voorzien. De kasteelheren konden zich een “ijsoogst” veroorloven die ze in ijskelders lieten bewaren. Zodoende was er een maandenlange koeling voor vlees, vis, fruit en dranken gewaarborgd.

Nadat in de 19de eeuw de ijskelder in onbruik geraakte, namen meer en meer vleermuizen hun intrek in deze mini-grotten. De eerste “vleermuizenhotels” waren geboren! 

Op zaterdag 26 augustus 2017 om 20u. maken we niet alleen kennis met de wondere wereld van de vleermuis maar ook met het wel-en-wee van de grote ijskelder in het Park van Tervuren. 

Luxegasten in een winterhotel 

Ijskelders zijn van (overlevens)belang voor de vleermuizen in onze streken. Het is een belangrijke schakel in de vrijwaring van de biodiversiteit

Als minnaars van ijskelders zijn de vleermuizen tijdens deze avondwandeling de tweede hoofdrolspeler in het verhaal. Waarom verblijven de Franjestaarten, Water- en Baardvleermuizen of  Grootoorvleermuis zo graag  als ‘hotelgast’ in ijskelders, wat hebben ze er nodig, hoe maak je een ijskelder vleermuisvriendelijk? 

Allemaal vragen die de gids praktijkgericht zal beantwoorden.

De ijskelder: een uniek patrimonium 

Het hoger gelegen gedeelte van het Park van Tervuren herbergt een ijskelder met een half ingegraven eivormige ondergrondse kuip. Een meterslange gang biedt toegang tot deze ijskelder, goed verscholen in het struikgewas en genietend van de koelte onder het dichte loof van een inheems beukenbestand. Daar vindt je hem: de ijskelder van Tervuren.

Via meerdere educatieve stopplaatsen vertelt de gids over de geschiedenis, de architectuur en het gebruik van deze en andere ijskelders in Brussel en Vlaanderen.

Vergeet-me-niet en schrijf je tijdig in!

Wie meer wil weten over de vleermuizen hun verborgen leven en met een natuurgids tijdens een avondlijke wandeling op ontdekkingstocht wilt rondtrekken en de ijskelder van het Hertogenlijk kasteel in Tervuren wil bezoeken, schrijft en reserveer zich het best zo snel mogelijk in via 0471/770.712 of zend een email naar naturazonien@hotmail.be 

De bijdrage tot deze geleide wandeling bedraagt voor volwassenen 4€ en kinderen (-12j) 1€. Voor leden van NATURA Zoniën is het gratis

1982 keer gelezen