Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Klavarorkest kwam terug tot leven tijdens de Open Monumentendag

zondag 09 sep 2012

Zondag 9 september - Dat onze gemeente een ongelooflijk cultureel verleden heeft, is al vaker geïllustreerd. Het muzikaal erfgoed van het Klavarorkest stond vandaag, tijdens de Open Monumentendag, centraal in de tentoonstelling van de Heemkundige Kring. Het Klavarorkest was een volksmuziekschool, opgericht door dhr. Limme in 1942, die tal van Hoeilanders aan het musiceren bracht en gedurende vele jaren alle belangrijke gebeurtenissen opluisterde zoals o.a. de druivenfeesten.
Het Klavarorkest had ook heelwat succes buiten de dorpsgrenzen en trad zelfs op voor de Vlaamse Televisie (BRT). Voor meer info over het Klavarorkest, klik hier! 
 Op de tentoonstelling waren ook tal van originele geluidsopnames te horen, door Bob Walkiers (schoonzoon van dhr. Marcel Limme) gedigitaliseerd. Een schitterend geluidsarchief dat de sfeer van toen mooi deed herleven. Klik op onze MP3-player en geniet ervan.
 
Op de vele foto's, getuigen van een roemrijk verleden, waren heel wat oude leden van het Klavarorkest te zien en de bezoekers haalden dan ook veel nostalgische herinneringen op.
 
Het is belangrijk dat de Heemkundige Kring ditmaal een tentoonstelling bouwde, niet rond stenen, maar rond een onvergetelijk roerend cultureel erfgoed. Hoeilaart heeft in de succesperiode van de druiventeelt immers een zeer waardevol en rijk cultureel leven gehad.
 
Een tweede luik van deze Open Monumentendag was een concert op het 120 jaar oude orgel van de Sint-Clemenskerk. Organist, Joop Kimmel, bracht een vlotte babbel rond de Deutsche Messe van Michaël Haydn, de broer van de veel bekendere Joseph Haydn.  Joop liet het orgel klinken en overtuigde de toehoorders van de kwaliteit van deze componist uit Salzburg, wiens vooral religieuze werk, de voorbije tweehonderd jaar vooral in de schuif is blijven liggen en sinds kort meer en meer in de belangstelling komt.
 
Driemaal deed Joop zijn verhaal, en telkens was het oksaal van de Sint-Clemenskerk te klein.