Wandelweg Geneesherenstraat bedreigd!
Verdwijnt de Geneesherenstraat? Dat is de vraag die vooral de dorpsgenoten langs de Willem Matstraat bezighoudt.
Onze gemeente heeft het geluk nog een mooi netwerk van steegjes te bezitten die kronkelen door het dorp. Voor wie het echte Hoeilaart wil leren kennen, met de laatste sporen van de druiventeelt, is er geen beter traject. (klik 'lees verder').
Een mooi voorbeeld daarvan is de Geneesherenstraat tussen de Willem Matstraat en de Weemstraat. Vandaag ligt een project ter tafel dat de gronden tussen beide straten, langs de Geneesherenstraat, wil verkavelen. De eenvoudigste manier om dit gebied te ontsluiten, zou er in bestaan de Geneesherenstraat in te richten als volwaardige brede ingerichte straat. Dit mag dan voor de projectontwikkelaar wel de goedkoopste en snelste oplossing zijn, verscheidene Hoeilanders, en in de eerste plaats de omwonenden, vinden dit het begin van een echte nachtmerrie. Vandaag is het in die omgeving immers rustig leven, maar deze plannen zouden daar radicaal verandering in brengen. Er wordt zelfs over nagedacht om het autoverkeer (schoolverkeer) via deze nieuw aan te leggen weg, opnieuw de Weemstraat in te sturen, en alzo een nieuwe lus te creëren om de verkeerssituatie rond het 'Groene Dal' te verbeteren.
Diverse Hoeilanders hebben al gewezen op het “Wezembeek syndroom”, het begin van een alles vernietigende verstedelijking die zich vooral uit in het creëren van zoveel mogelijk betrekkelijk kleine kavels, tot diep in de binnengebieden, waardoor de landelijkheid en het groene van de gemeente totaal en definitief wordt opgegeven ten koste van winstbejag van projectontwikkelaars. Dit is niet het Hoeilaart waar de meesten van ons op zitten te wachten. Integendeel.
Waarom het gemeentebestuur aan dergelijke projecten zo actief haar medewerking verleent en zelfs druk durft uitoefenen op eigenaars die hun gronden niet wensen te verkavelen, is voor velen een raadsel. Waar ligt het belang?
Het verhaal van de trage wegen vind je nochtans terug in het GNOP, het gemeentelijk natuurontwikkelingsplan en het Ruimtelijk Structuur. Hierin verbindt het gemeentebestuur zich om daar prioritair werk van te maken. Het is ook een van de belangrijke strijdpunten van de milieuraad die al sinds de jaren ’90 aandringt op het behoud, het onderhoud en de creatie van nieuwe trage wegen die ook in het ‘veilig naar school’ gebeuren een belangrijke rol spelen.
Zaterdag wordt een nieuw stukje trage weg, van de Terjansdelle tot de Waversesteenweg, voorlopig opengesteld en dat is een eerste belangrijke stap in een ambitieus plan. Jammer genoeg wordt de energie om dit project te realiseren volledig geneutraliseerd door het project Geneesherenstraat.
Dit weekend, zaterdag om 14 uur wordt de fruitboomgaard Terjansdelle opnieuw geopend. Deze is 1 ha groot en ligt tussen de Waversesteenweg en de Terjansdelle (J.B. Denayerstraat). Om 14u30 start een tragewegenwandeling. Is dit het begin van de verdere ontwikkeling van een groot uitgebreid netwerk of gaat het hier om de zwanenzang van de laatste resten van het oude landelijke Hoeilaart. Wie zal het zeggen.
Donkere wolken pakken samen boven de trage wandelwegen. Hopelijk klaren ze tijdens dit weekend van de 'trage wegen' op.
Voor het volledige programma van zaterdag, klik hier.