Felix, de musical - nog exact een jaar te gaan (interview)

woensdag 28 nov 2018

Het weekend van 29 november 2019, over exact een jaar, komt de musical over Felix Sohie en de druiventeelt tot leven. Dit evenement belooft een grote volksproductie te worden met de deelname van een paar honderd streekgenoten. Op 17 mei van dit jaar werd het hele project voor het eerst uit de doeken gedaan op een volksvergadering. Inmiddels zijn we zes maanden verder. In het weekblad "De Serrist'" staat deze week een interview met de schrijver en initiatiefnemer, Jan Van Assche. Tijd dus om wat meer te weten te komen over dit tof initiatief.

D.S.: De volksvergadering heeft ons allemaal nieuwsgierig gemaakt maar sindsdien bleef het een beetje stil. Hoe gaat het met Felix, de musical.

J.V.A.: Goed, dank u. De voorbije maanden zijn vooral besteed aan het schrijven van het verhaal: de scènes, de dialogen, de liedjes. Na de eerste vergadering met Michel Erkens en Mark Pieters in 2017, op 22 juni, toevallig de sterfdatum van Felix Sohie in 1929, is er eerst en vooral gewerkt aan de inhoud. Michel en Mark hebben sindsdien heel wat opzoekwerk verricht en vooral nieuwe dingen ontdekt waardoor het verhaal langzaam maar zeker vorm krijgt. Met al die informatie ben ik in de zomer 2017 aan de slag gegaan om de musical in te delen in uiteindelijk 23 scènes die het hele leven van Felix Sohie omspannen. Bij dorpsgenoot, Jan Vanderstraeten, ben ik dan gaan aankloppen om het stramien te toetsen. Ondertussen bleven Michel en Mark informatie aanreiken die de scènes kon spijzen.

D.S.: Dat was vorig jaar. Hoe ver sta je ondertussen?

J.V.A.: Ik heb me voor de piano gezet om het muzikaal kader te scheppen. Een musical bestaat voor een groot deel uit liedjes en dus hebben we die gecomponeerd. Hier en daar wordt trouwens ook oude muziek van Désiré Leclercq, Victor Goossens en Marcel Limme gebruikt. Liedjes die onlosmakelijk verbonden zijn met de Hoeilaartse geschiedenis. Na de volksvergadering werd het zomer en tijdens lange bergwandelingen in Oostenrijk heb ik elke scène in mijn hoofd vormgegeven.  In augustus ben ik dan begonnen met het schrijven van de dialogen en teksten.  Deel 1 was eind augustus klaar, deel 2 heeft wat te leiden onder mijn te drukke agenda maar vandaag zijn wij al aan scène 21. Nog twee te gaan dus. Voorlopig krijgt het kerstconcert even voorrang maar tegen 31 december wil ik klaar zijn.

"Hoeilaart vormt een sterke gemeenschap met eindeloos veel talent en dat wil ik maximaal inzetten"

D.S.: Tijdens de volksvergadering heb je een tip van de sluier gelicht, maar wat mogen we nu eigenlijk verwachten?

J.V.A.: Ik verwijs graag naar ‘800 jaar Hoeilaart’, ‘De 7 Sleutels’ of ‘Ik was 14 in ‘14’ om duidelijk te maken wat ik met ‘Felix, de musical’ van plan ben. Het wordt opnieuw een totaalspektakel waarbij ik zoveel mogelijk mensen wil betrekken, zowel op als naast de planken. Hoeilaart vormt een sterke gemeenschap met eindeloos veel talent en dat wil ik maximaal inzetten om een ongelooflijke ervaring te creëren waar iedereen trots op zal zijn.

D.S.: Je wil dus het hele dorp in beweging krijgen. Hoe pak je dat aan?

J.V.A.: Op de volksvergadering van mei heb ik een oproep gedaan naar de verenigingen en individuele personen en daar is enthousiast op gereageerd. De organisatie wordt het werk van velen en daarom is een goede structuur noodzakelijk. Ik heb alvast de medewerking gekregen van de toneel-, dans- en muziekverenigingen en ook tal van vrijwilligers hebben zich aangemeld om mee te werken. Vanaf 2 januari wordt iedereen gecontacteerd en begint de taakverdeling. Naast de acteurs en actrices hebben we nood aan heel veel figuranten, zangers en musici, er komt een managementteam, een productieteam, een regieteam, een kostuumafdeling, een decorafdeling, een secretariaat, een promotieteam, een sociale mediateam, een sponsorteam, sound & light designers, een video- en fototeam, een cateringteam … Zoals ik al zei, het is mijn ambitie om het beste uit de druivenstreek samen te brengen voor een onvergetelijke ervaring, een groot feest voor iedereen!

D.S.: Er is dus nog veel werk aan de winkel!

J.V.A.: Uiteraard, vanzelf zal het niet lukken maar ik hoop iedereen snel enthousiast te krijgen zodat het plezant wordt en, veel handen maken licht werk.

“een onvergetelijke ervaring, een groot feest voor iedereen!”

De terrasscène met de kaartspelers. Deze foto diende als basis voor de opening van het tweede gedeelte.

D.S.: Elke musical heeft ergens een boodschap. Wat wil je met Felix, de musical vertellen?

J.V.A.: Het is in de eerste plaats een ode aan onze geschiedenis. De druiventeelt is niet zomaar een detail uit de boeken. Wat Felix met zijn broers tot stand gebracht heeft, is uitzonderlijk en heeft de toekomst van duizenden veranderd. Zijn geschiedenis is de voorbij eeuw amper verteld en als dat al gebeurde, was het oppervlakkig en vaak niet helemaal correct. Het beeld dat wij vandaag van Sohie hebben, is dat van een oude grijze man met een lange baard maar wanneer hij in 1860 afstudeert, is hij 19 jaar oud. Als twintiger legt hij de basis van zijn succes en als dertiger stuwt hij, samen met zijn broers, het bedrijf naar ongekende hoogten. Wie het verhaal van Felix Sohie wil doorgronden, moet zich van hem het beeld vormen van een jonge, sterke, goed opgeleide, dynamische kerel die een plan heeft en dat, in de geest van de dan heersende industriële revolutie, minutieus en snel uitvoert. Hij is een kind van de ‘vooruitgang’ en riskeert het hebben en houden van zijn hele familie, broers en zussen, om zijn doel te bereiken. 

“hij is een kind van de ‘vooruitgang’ en riskeert het hebben en houden van zijn hele familie”

D.S.: Dat is inderdaad niet het beeld dat vandaag in het collectief geheugen zit.

J.V.A.: Dat klopt. Zijn verhaal wordt vaak verteld als een aaneenschakeling van gelukkige toevalligheden maar het wordt meer en meer duidelijk dat de man een echt plan had en bijzonder goed wist wat hij deed en waar hij naartoe wou. De ambitie om rijk te worden, was daar ongetwijfeld een van en de snelheid waarmee hij die realiseerde is moeilijk te vatten. Maar wees gerust, het wordt ook een plezant verhaal vol humor. 

“het beeld vormen van een jonge, sterke, goed opgeleide, dynamische kerel”

D.S.: Wij krijgen dus een jonge Felix Sohie te zien als jong ‘industrieel’ met een mateloze ambitie?

J.V.A.: Voor het eerste deel van de musical klopt dat. Maar de man wordt uiteindelijk ook oud en de musical behandelt zijn hele leven. De lange baard hoort er zeker bij. We gaan voor de rol van Sohie trouwens verschillende acteurs inzetten, verdeeld over zijn kinderjaren, zijn periode tot de jaren 1880 en dat de 60-plusser die van het leven en zijn vergaarde rijkdom geniet. Dat op zich wordt al een uitdaging maar de man is bijzonder oud geworden, 88 jaar. Eén acteur inzetten voor de volledige volwassen periode van 1860 tot 1929, is problemen zoeken.

Felix en Octavie Sohie en de oudste zoon Ernest met echtgenote Caroline.

D.S.: Felix, de musical, is ook de geschiedenis van Hoeilaart en de druivenstreek?

J.V.A.: Uiteraard, het is de geschiedenis van een dorp dat in een korte tijd van een onbeduidende landelijke gemeente ten zuiden van Brussel uitgroeit tot een van de rijkste van het land. Dat is niet alleen de verdienste van Felix en zijn broers maar van een belangrijke groep durvers, ook adepten van hun tijd, die mee in zijn verhaal stappen zodat zich een echte industrie ontwikkelt. Het is ook daar dat zich de identiteit van de Hoeilaartse ‘Doender’ ontwikkelt, in een periode waarin de toekomst eindeloze mogelijkheden biedt, tot W.O. I voor een ware ontnuchtering zorgt. Felix en Hoeilaart zijn twee handen op een buik al was dat misschien niet altijd zo bedoeld. Elke concurrent had immers een invloed op de prijsvorming van de serreproducten. Maar de vooruitgang hou je niet tegen en dat begreep Felix maar al te goed.

“de geschiedenis van een dorp dat in korte tijd uitgroeit tot een van de rijkste van het land”

D.S.: Terug naar de musical zelf. Wat zijn nu de volgende stappen? Wat moet je doen als je wil helpen enz. ?

J.V.A.: Vanaf 2 januari zullen er diverse vergaderingen komen voor alle soorten vrijwilligers en verenigingen. Zo ga ik bijvoorbeeld, met het script samenzitten met de toneelverenigingen en verscheidene regisseurs, want ik wil inzetten op de creativiteit van velen. Er komen ook vergaderingen rond de specifiek op te richten teams. Dat kan allemaal gevolgd worden via “De Serrist”, “Hoeilander.be” en de sociale media. Het opstarten van de locomotief gaat altijd stroef maar eens de machine op kruissnelheid komt het dik in orde. Wie wil meewerken, kan altijd een e-mail sturen naar felixdemusical@telenet.be of een formulier invullen aan de balie van het GC Felix Sohie. Wij nemen dan contact op.  Wie vragen heeft, kan me ook altijd bellen op 0475 26 66 22. Voor alle duidelijkheid, kaarten zijn vandaag nog niet te koop.

 

Van de jonge Sohie bestaan geen foto's. Hier zie je hem achteraan als rond zijn vijftig jaar.

D.S.: 2019 wordt dus een speciaal en vooral druk jaar?

J.V.A.: Het zal 90 jaar geleden zijn dat Felix overleed. Wachten op de 100ste verjaardag leek me wat lang want dan zou ik zelf 70 jaar oud zijn. Hoogtijd dus om er nu aan te beginnen. Veel werk wordt het inderdaad maar ik zou dat toch liever niet te veel opblazen. Als iedereen een handje helpt, valt dat echt wel mee. De kracht van een groep is immers immens.

D.S.: We kijken er naar uit. Was er nog iets dat je kwijt wou?

J.V.A.: Nu je het vraagt. Ik zou vooral een oproep willen doen om dit project los te koppelen van elke politieke gezindte. Net als ‘800 jaar Hoeilaart’ wordt dit een evenement van alle Hoeilanders voor alle Hoeilanders waar iedereen aan meewerkt en gerespecteerd wordt. Enkel dan heeft ‘Felix, de musical’ een echte kans op slagen. Ik hoop van harte dat zoveel mogelijk mensen, jong en oud, zich achter dit project scharen want dan tonen we Hoeilaart op z’n best!

Ik zou van de gelegenheid ook gebruik willen maken om Michel Erkens, Mark Pieters en Jan Vanderstraeten te bedanken voor de goede samenwerking en de plezante samenwerking. 2019 wordt het jaar van Felix Sohie, zonder twijfel! Samen maken we er mooi werk van!

Klik hier voor een prille, voorlopige versie van 'Ik heb een droom', het themalied van de musical, hier gezongen door Sara Mertens en Joris Bosmans.

Klik hier voor een voorlopige versie van 'Mijn glazen dorp aan de IJse' 

Foto’s: met dank aan Mark Pieters en de Heemkundige Kring.

Het logo van Felix, de musical is van de hand van Jan Vanderstraeten (The Idea Whisperer)

Jan Van Assche op de volksvergadering in mei 2018.