Wat we vandaag weten over het klooster van Groenendaal (video)

vrijdag 19 mrt 2021
play video

Groenendaal was tussen 1343 en 1796 een belangrijke plek in Europa. Ronkende namen zoals Keizer Karel, FIlips II en tal van hoogwaardigheidsbekleders, adelijken en geestelijken vonden in het 'klooster van Groenendaal' de ideale omgeving voor een boeiend verblijf te midden van de natuur en begeesterd door de mystieke geest van Jophannes van Ruusbroec. Dat er vandaag amper nog sporen zijn van dit spiritueel centrum, opgericht in de geest van de heilige Augustinus, wil niet zeggen dat we het belang ervan mogen onderschatten. 

Hoeilaart mag fier zijn zo'n figuur als Ruusbroec op haar grondgebied te hebben gehuisvest en had het klooster vandaag nog bestaan dan was het een driesterrenbestemming in de Michelingids.

Samen met Jaak Bertmans, Michel Erkens en Mark Pieters doen we Groenendaal in een meer dan twee uur lange multimedialezing (in vijf delen) herleven. Jan Van Assche belicht met hen alles wat vandaag geweten is over het klooster en zijn beroemde inwoner. Weet je trouwens dat Johannes Van Ruusbroec na Anne Frank (dagboek) de meest vertaalde Nederlandstalige auteur is. Een echte wereldburger.