Niemandsland -5 dagen tentoonstellingen en activiteiten voor W.O.I
Locatie: Op diverse plaatsen in de gemeente
Organisator: Coördinatie Cultuurraad
De Cultuurraad Hoeilaart heeft tal van verenigingen bereid gevonden om deel te nemen aan een project rond Wereldoorlog 1, dat de titel NIEMANDSLAND meekreeg. Tussen 7 en 11 november zullen in Het Gemeenschapcentrum Felix Sohie en in het Gemeentehuis een reeks tentoonstellingen, voorstellingen en lezingen plaatsvinden in het teken van WO I, waarbij we vooral willen terugblikken op hoe die oorlog in Hoeilaart werd beleefd. De terugblik wordt dan ook bijna helemaal door Hoeilanders en Hoeilaartse verenigingen in mekaar gestoken.
De Heemkundige Kring organiseert een tentoonstelling ‘Hoeilaart en de Groote Oorlog’. Foto’s, archief documenten en zelfs filmfragmenten, die allen refereren naar gebeurtenissen in Hoeilaart tijdens of vlak na de oorlog zullen er te zien zijn. Daarnaast wordt ook een verzameling objecten uit de oorlog tentoongesteld uit de privé verzameling van Gaston Petak.
Van vrijdag 7 tot en met zondag 16 november tijdens de kantooruren in het Gemeentehuis. Gratis toegang.
Tentoonstelling ‘Oorlog en Vrede’, een tentoonstelling met werk van Hoeilaartse kunstenaars en kunstverenigingen met als thema Oorlog en Vrede.
Van zaterdag 8 tot dinsdag 11 november van 10 tot 12 en van 14 tot 17uur in zaal Molenberg van het GFS. Gratis toegang.
Het 11 11 11 comitee Hoeilaart neemt ook deel aan Niemndsland. De bekende inzamelactie heeft namelijk zijn naam te danken aan de wapenstilstand in 1918: om 11uur op de elfde dag van de elfde maand werden de wapens eindelijk neergelegd.
Op vrijdag 7 november houden zij hun jaarlijkse 11 11 11 kwis en op zondag 9 november de 11 11 11 brunch. Telkens in de Theaterzaal van het GFS.
De Bibliotheek brengt ism de provincie Vlaams-Brabant ‘Verhalen uit de Groote Oorlog’. Fred Versonnen vertelt over de oorlogssituatie, ver achter het front, in Vlaams-Brabant. Wat was de impact van de oorlog op het alledaagse leven van de mensen in onze streek?
Op zaterdag 8 november om 15uur kunt u die familievoorstelling bijwonen in de Cafetaria van het GFS. Gratis toegang.
‘Ik was 14 in ’14’ een herdenkingsevenement waaraan tal van verenigingen meewerken: het Ruusbroeckoor, De Nero’s muzikanten, De Academie voor Podiumkunsten, de toneelverenigingen,De Blauwe Vinken, leerlingen van de scholen, chiro, scouts en tal van dorpsgenoten brengen elk een stukje eigen interpretatie van het oorlogsthema. Jan Van Assche schreef er een rode draad voor met referenties naar gebeurtenissen in Hoeilaart in die periode en mondt uit in een eerbetoon van de Hoeilaartse gemeenschap aan de slachtoffers van WO I. Het spektakel wordt gepresenteerd door Olivier Dewit.
Het totaalspektakel wordt op zaterdag 8 november tweemaal opgevoerd, om 17 uur en om 20 uur in de theaterzaal van het GFS. Inkom 8 euro vvk – kassa 10 euro.
Wereldoorlog I in 3D. Een lezing door Jan Vanderstraeten, die een boek over de eerste wereldoorlog samenstelde. Het is een verzameling reproducties van zogeheten stereofoto’s, gemaakt door soldaten die een camera meenamen naar het front. Samen met Geert Vanvaerenbergh selecteerde Jan honderd unieke beelden uit een verzameling van 550 stereofoto’s. Met de bijgeleverde 3D-bril zie je de Groote Oorlog levensecht voor je.
Een organisatie van het Davidsfonds op zondag 9 november om 11uur in de cafetaria van het GFS. Inkom gratis.
Whizz bang is een muzikale productie door Leen Persijn (spel en zang) en Eddy Peremans (gitaar en zang). Whizz bang!... het geluid van de obussen uit de Duitse kanonnen. Leen Persijn speelt de kleindochter van een verpleegster uit de Groote Oorlog, samen met Eddy Peremans brengt zij, naast geschreven, beklijvende nummers. (DEZE ACTIVITEIT IS GEANNULEERD!)
Een organisatie van het Willemsfonds op maandag 10 november om 20 uur in de theaterzaal van het GFS. Inkom vvk 10 euro- kassa 12 euro.
‘Geraakt door de oorlog’ is een kunstwerk dat Kathy Vandamme, een kunstenares uit de Westhoek, maakte onder de titel ‘In Flanders Fields’voor het Rodenbachfonds. Het kunstwerk bestaat uit 30 kistjes. In ieder kistje ligt een oorlogsslachtoffer of een voorwerp dat te maken heeft met de oorlog. Het geheel vormt een aangrijpend beeld dat niemand onberoerd laat.
Een organisatie van het Rodenbachfonds van 7 tot 16 november. Gemeentehuis.
De officiële gesneuveldenherdenking op 11 november. De Cultuurraad en het Gemeenbestuur nodigden de beide scholen uit op deze plechtigheid. Door de kinderen van de scholen bij de gesneuveldenherdenking te betrekken hopen wij dat zij over begrippen als oorlog en vrede gaan nadenken en ons, volwassenen, met hun onbevangen kijk, ook eens aan het denken zetten. Het zou de bedoeling zijn dat zij tijdens die herdenking een gedicht of tekst brengen en daarbij aansluitend ook een krans zouden neerleggen.
De gesneuveldenherdenking vindt plaats op dinsdag 11 november om 11uur op het kerkhof en aansluitend aan het monument voor de gesneuvelden aan het Gemeentehuis.
Wandel-mee-dag rond WO I. Wandeling langs Hoeilaartse straten waar ooit de gesneuvelden woonden van de wandelclub 't Beukenootje.
Dinsdag 11 november, vertrek 14 uur, parking gemeentehuis.