Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Belastingsverhogingen toch niet overal in Vlaanderen!

vrijdag 24 jan 2014

Vrijdag 24 januari - Misschien heb je deze week ook het 'gemeenterapport' gevolgd dat de krant "Het NIeuwsblad" voor alle gemeenten van Vlaanderen heeft opgemaakt aan de hand van de beschikbare cijfers en een enquête bij de lezers. Bij dat rapport verscheen o.a. ook een interessante kaart waarop aangeduid is welke gemeenten hun belastingen vorig jaar en/of dit jaar hebben verhoogd. Tegen de verwachtingen in blijkt maar een minderheid van de gemeenten een verhoging doorgevoerd te hebben, in tegenstelling tot het beeld dat over de financiën van onze Vlaamse gemeenten werd opgehangen. Zo legde het Hoeilaartse gemeentebestuur de oorzaak voor een forse verhoging vooral bij externe omstandigheden zoals het pensioenstelsel van de gemeentelijke ambtenaren en vooral een doorschuiving van belangrijke kosten door de Vlaamse overheid naar de gemeenten. 
 
Aangezien de overgrote meerderheid van de gemeenten geen stijging heeft doorgevoerd en dergelijk externe factoren voor alle gemeenten dezelfde zijn, houdt deze argumentatie duidelijk geen steek. Komt daarbij dat Hoeilaart nog een belangrijke kapitaalinjectie kreeg door de verkoop van haar drinkwaterbedrijf waardoor de gemeente over belangrijke extra middelen beschikt. 
 
De vraag blijft dan ook hoe het komt dat Hoeilaart plots zoveel extra inkomsten moet genereren. Wat is er de voorbije jaren misgelopen met onze financiën? Werden deze wel goed beheerd? Door een foute argunentatie te gebruiken wordt het er allemaal niet echt duidelijker op.
 

Bron kaart: www.hetnieuwsblad.be
Legende kaart: lichtblauw (verhoging in 2013) - donderblauw (verhoging in 214).