Ghost in a Bottle is meer dan “de beste gerijpte gin ter wereld”.

zondag 28 okt 2018

Begin dit jaar won dorpsgenoot, Ludwig Lampaert, met zijn Wooded gin de prestigieuze prijs “World’s best matured gin” in Londen. Dit kwam reeds uitvoerig aan bod in de pers, maar wat minder geweten is, is dat Ghost in a Bottle daarnaast nog enkele andere producten heeft, nl Vermouth en Rum.

Volgens Ludwig is Vermouth de beste zomerse aperitief. Het is lichter in alcohol dan gin (17% Vol t.o.v. 40 % Vol), maar minstens even krachtig in smaak. De Italianen en Spanjaarden weten dit al lang. De Spanjaarden gebruiken “L’hora del Vermut” (het vermouth uurtje) als synoniem voor een aperitiefje.

 Vermouth is een “aperitief wijn” of een “versterkte wijn”. De wijn wordt versterkt met alcohol waardoor er een goede bewaarkracht wordt verkregen. Daarna laat men kruiden weken in de versterkte wijn. Bij industriële vermouths worden hiervoor chemische aromaten gebruikt. Ghost in a Bottle gebruikt enkel verse kruiden en maakt een mengeling van 21 verschillende soorten. De belangrijkste zijn: gember, munt, appelsiengeste, kamille, zwarte peper en kaneel. Het resultaat is een complexe, frisse vermouth.

Er zijn heel veel manieren om deze vermouth te drinken. Dit zijn de meest populaire cocktails:

  1. On the rocks: gebruik veel ijs, schenk 10 à 15 cl over het ijs en garneer met een schijfje sinaasappel en/of enkele blaadjes munt. Serveer met wat olijfjes of zuiderse tapenades.
  2. Vermouth & Tonic: gebruik veel ijs, schenk 10 cl vermouth in en leng aan met een neutrale tonic. Werk af met een schijfje roze pompelmoes of enkele blaadjes munt. Geef er wat extra roze pompelmoes bij. Super verfrissend en heel lekker.
  3. Vermouth en roze pompelmoes: idealiter maak je dit klaar in een shaker, maar je kan gewoon ook alle ingrediënten in je glas doen. In de shaker gebruik je veel ijs, giet er 10 cl vermouth en 10 cl roze pompelmoes sap in. Goed “shaken” en schenk uit in een mooi aperitiefglas.  Rooster enkele sneden (oud) brood, zouten en peperen en besprenkelen met virgin olijfolie of truffelolie. Heel eenvoudig, maar o zo lekker!

 

Meer info vind je op www.ghostinabottle.be