Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Energieverbruik verlagen, een project van lange adem (persbericht PRO Hoeilaart)

woensdag 20 aug 2014

Woensdag 20 augustus - Energie besparen: iedereen zou er mee bezig moeten zijn. Niet alleen omdat energie steeds meer kost, maar ook omdat we door energiezuinig te leven een steentje bijdragen aan een beter milieu.

Attent zijn
Zo ook het OCMW, de organisatie die geleid wordt door PRO Hoeilaart. “Bij de bouw van het nieuwe woonzorgcentrum investeerden we in goede isolatie maar ook in een splinternieuwe verwarmingsketel. Bij de uitwerking van de verlichting kozen we vooral voor energiezuinige armaturen. Ook het personeel is erbij betrokken en gaat attenter om met verlichting en verwarming. De resultaten zijn duidelijk: we verbruiken minder energie en dragen zo ons steentje bij aan een beter milieu. Toch betekent dit niet altijd dat onze energierekening daalt, want de energieprijzen blijven stijgen.”
 
Bij het OCMW…
Samen met het gemeentebestuur heeft het OCMW in de meerjarenplanning de renovatie van de afdeling ‘De Serre’ voorbereid. Dit is het gedeelte van het woonzorgcentrum dat in 1994 is geopend en ondertussen al 20 jaar in gebruik is. “In deze afdelingen zijn we nu gedetailleerde studies aan het afwerken ter voorbereiding van de renovatiewerken. De werken zullen geconcentreerd worden rond drie thema’s: verluchting, isolatie en verlichting. Zo willen we dit gebouw niet alleen energiezuiniger maken, maar natuurlijk ook aangenamer voor bewoners en personeel. Een eerste stap hierin is de vernieuwing van de bedden. Wij hopen ze nog voor het einde van het jaar in huis te halen.”
 
…en bij de mensen thuis
“Anderzijds trachten wij ook de mensen die voor financiële hulp bij het OCMW komen aankloppen, attent te maken op hun energieverbruik thuis. Toch is dat in vele gevallen niet evident. Net zij wonen vaak in huurhuizen die minder of niet geïsoleerd zijn, of waar de verwarmingsketel zo oud is dat hij teveel verbruikt. Hun energiekosten lopen dus hoog op en daarmee ook de steun van het OCMW.”
 
Lokale en sociale economie
De voorbije jaren heeft het OCMW alle huizen die zij zelf huurt geëvalueerd. Enkel de woningen die goed onderhouden worden en waarin geïnvesteerd is, werden behouden. Waar het kon, huurt het OCMW huizen van de gemeente die eerst door eigen personeel zijn opgeknapt. In de huurhuizen zijn werken uitgevoerd met materiaal van plaatselijke handelaars. De schilderwerken zijn uitgevoerd met Ijsedal of 3WPlus. “Op deze manier steunen we de plaatselijke en de sociale economie. Tenslotte, werken we, samen met de gemeente en de sociale huisvestingsmaatschappijen, aan de renovatie en nieuwbouw van sociale woningen. Misschien maakt dit duidelijk dat het OCMW een huis is met vele kamers!” aldus OCMW-voorzitter en toegevoegd schepen Wilfried Van Raemdonck.
 
(persbericht van PRO Hoeilaart)