Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Hoeilaart heeft het meeste bos van Vlaanderen

maandag 10 okt 2011

Eigenlijk is het geen nieuws, want het is al jaren zo, maar toch is het altijd weer mooi om te herhalen: Hoeilaart is de bosrijkste gemeente van Vlaanderen. Wij tellen 1.142 hectare bos, of zowat 56 procent van de totale oppervlakte. De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie vermeldt Hoeilaart als eerste in de lijst, gevolgd door Zutendaal (1.731 hectare of 54 procent van de totale oppervlakte van de gemeente), As (49 procent), Oud-Heverlee (43 procent) en Meeuwen-Gruitrode (40 procent).
 
De nationale rangschikking wordt evenwel volledig door Waalse gemeenten beheerst. Martelange blijkt de bosrijkste gemeente van België te zijn, met 2.515 hectare bos of 85 procent van de oppervlakte. Het gaat daarmee Vresse-sur-Semois (78 procent), Baelen (78 procent), Bouillon (76 procent) en Viroinval (74 procent) vooraf.
 
Onze gemeente prijkt in de nationale ranglijst pas op de 32ste plaats en moet ook de bosrijkste gemeente van het Brussels gewest (Watermaal-Bosvoorde, 60 procent) laten voorgaan. Uit de cijfers blijkt ook dat in totaal een kwart (23 procent) van België met bos bedekt is. Viervijfde van bosoppervlakte bevindt zich in Wallonië. De gegevens hebben betrekking op de toestand op 1 januari 2011. Ze werden berekend op basis van regionale bosinventarissen en van kadastergegevens.