Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Hoeilaart verbroedert... zonder overleg!

zondag 27 feb 2011

Dit persbericht ontvingen wij van N-VA Hoeilaart.
 
Tijdens komende gemeenteraad van 28 februari wordt de verboederingsovereenkomst van Hoeilaart met het Italiaanse skioord Valtournenche besproken.
Een verbroedering met een buitenlandse gemeente is op zich een goed initiatief. Het biedt heel wat uitwisselingsmogelijkheden op cultureel en sportief
gebied, en het biedt de kans om op toeristisch vlak  nieuwe initiatieven te nemen. En onze buurgemeente Overijse heeft er enkel goede ervaringen mee.
 
Alleen hebben we met N-VA Hoeilaart enkele fundamentele bedenkingen bij de totstandkoming van dit project. We zitten met heel wat vragen waar we niet onmiddellijk een antwoord op vinden:
 
- Vanwaar komt deze plotse verbroedering?
- Waarom Valtournenche in Italië?
- Wat is de overeenkomst of gelijkenis met Hoeilaart?
- Welke personen of verenigingen werden hierover gconsulteerd?
- Werd er een 'verbroederingscomité' opgericht, en zoja, hoe is dit samengesteld?
- Wat zijn de toekomstplannen met deze verbroedering?
- Wat is de visie achter deze beslissing?
- Wordt deze beslissing gedragen door de gemeenschap?
- Wordt de beslissing dat het Valtournenche is, gedragen door onze gemeenschap?
- Welk budget wordt hiervoor vrijgemaakt, en hoe zal dit worden besteed?
 
Bij een mogelijke verbroedering ga je niet over één nacht ijs. Je gaat op zoek naar bepaalde  gelijkenissen of raakvlakken: is het net als Hoeilaart een bosrijke gemeente, of is er druiventeelt, of heeft de gemeente een gelijk aantal inwoners, of heeft het net als wij een bekend stripfiguur,... ?
Een verbroedering aangaan enkel en alleen omdat er enkele vrienden er af en toe op vakantie gaan, lijkt ons geen sterke basis. Iedereen van ons kent wel een plaats waar het leuk vertoeven is, maar daarom hoeven we er onze verbroederingsgemeente niet van te maken.
 
Telkens opnieuw neemt dit gemeentebestuur beslissingen vanuit een ivoren toren, zonder overleg, zonder samenspraak. Dit initiatief lijkt ons nochtans ideaal om de gemeenschap bij te betrekken, vooral omdat in de toekomst heel wat inwoners en verenigingen onze verbroederingsgemeente zullen willen bezoeken.
Een groot draagvlak zoeken, overleggen, informeren, mensen of verenigingen, of zelfs adviesraden bij beslissingen betrekken, het blijkt zo moeilijk voor deze VLD/PW-meerderheid.
 
We betreuren het ook dat deze beslissing al in de pers is verschenen, enkele dagen voor ze op de gemeenteraad moet worden goedgekeurd.
 
Michel Joly
Voorzitter N-VA Hoeilaart