Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Hoeilaartse scholen overvol!

dinsdag 31 aug 2010

Het was weer een ongelooflijke drukte vanochtend aan beide basisscholen. Niet minder dan 1180 kinderen kleuters en leerlingen trokken met de boekentas door de schoolpoort en in de loop van het schooljaar komen daar nog eens 80 kleuters bij. Je kan moeilijk zeggen dat het centrum niet leeft, het aantal dB dat deze populatie produceert, is niet min.

En toch is het een gezellige drukte op de speelplaats. Een twintigtal nationaliteiten vermengt zich tot een hechte gemeenschap die enthousiast aan een nieuw schooljaar begint. Ongeveer 40 % van de kinderen heeft anderstalige ouders die voor het overgrote deel ook in Hoeilaart wonen. Het grootste deel daarvan zijn Franstaligen, een duidelijk bewijs dat onze gemeente sowieso verder verfranst. Al moet ook gezegd worden dat redelijk wat ouders inspanningen doen om onze taal te spreken.
 
Een verschijnsel dat zich meer en meer voordoet is het wegtrekken van Franstalige kinderen naar immersiescholen, vanaf  zesde leerjaar. Deze scholen geven middelbaar onderwijs in het Frans en het Nederlands maar hebben blijkbaar als voorwaarde dat ook het zesde leerjaar bij hen gevolgd wordt. Vooral Sint-Clemens ziet het leerlingenaantal in het 6de leerjaar aanzienlijk dalen. Beide scholen zitten vol en wegens plaatsgebrek is meer klassen creëren geen optie.

Wat voor Hoeilaart duidelijk opvalt, zijn de grote gezinnen. Drie kinderen is eerder de regel dan de uitzondering en dat ligt ver boven het Vlaams gemiddelde. Je kan je kind dus maar beter van bij de geboorte inschrijven want voor de volgende jaren is er met zekerheid te weinig plaats. Het spook van de wachtlijsten is niet te vermijden.Nog een pittig detail. Onderwijs wordt meer en meer een vrouwenzaak. Van de ongeveer 50 leerkrachten van Sint-Clemens zijn er maar 8 mannen waarvan twee ICT’ers. Bij de leerlingen zijn er net iets meer jongens. Het is duidelijk een hele opdracht om zo’n nieuw schooljaar op gang te trekken maar het belang van goed onderwijs is levensbepalend voor de 1180 kinderen die, de ene met een lach, de andere met een traan, vandaag afscheid hebben genomen van een zomervakantie die in augustus toch wel erg nat was. September wordt beter.

De monitors en monitrices van de speelpleinen kunnen nu wat rusten, zij hebben een zomerlang prachtig werk geleverd.

Website Sint-Clemensschool

Website Groene Dal