Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Hoeilanders stellen het wel in CHINA

donderdag 23 sep 2010

De twee Hoeilanders, Vic Laureys en Jaak Pijpen, die zaterdag als provincieraadsvoorzitter en bestuurslid van de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) naar China afgereisd zijn in het kader van een handelsmissie vanuit de provincie Vlaams-Brabant hebben al heelwat beleefd en stellen het wel. 8000 km vliegen van Zaventem naar Peking duurt iets meer dan 8 uur... Bij aankomst om middernacht Belgische tijd was het echter 6 uur Chinese tijd en dan moest nog 2,5 uren doorgevlogen worden naar Chendu, een stad met 12,5 miljoen inwoners in het zuidwesten van China waar de Chinese overheid de afgelopen enorm geïnvesteerd heeft in kantoren, woningen, wegen en openbaar vervoer. Al zondagnamiddag werd een schoenenfabriek bezocht waar 500 personen werken en die met weinig technologische hulpmiddelen prachtig werk aflevert. De handelsmissie wordt geleid door Jean-Luc Dehaene en hierdoor kreeg de bus bij elke rit politiebegeleiding zowel met een auto die voor de bus uitreed als bij elk kruispunt waar een agent klaarstond om ervoor zorgen dat er continu kon doorgereden worden. Zondag werd ook het wereldberoemde pandacentrum bezocht.
 
Het serieuze werk begon maandag met een bezoek aan de burgemeester van Chendu. Jean-Luc Dehaene bepleitte samenwerking tussen de twee regio's zowel op economisch niveau als op bestuurlijk vlak en nodigde de burgemeester uit voor een tegenbezoek aan de provincie in Leuven. In de namiddag hadden de vertegenwoordigers van de K.U.Leuven en VUB een gesprek met de rector van de Sichuan-universiteit uit hetzelfde Chengdu. Dinsdag werd naar Shanghai gevlogen en dan meteen met de bus naar Suzhou. Net als de dag ervoor tijdens een bezoek aan een bedrijvenpark moesten we ook hier vaststellen dat de Chinezen hun plannen razendsnel kunnen realiseren. Aan de bouw van het Suzhou Industrial Park dat zich op een 80-tal km van Shanghai situeert werd in 1994 begonnen door een Chinees-Singapoors bedrijvenconsortium onder leiding van de regeringen van deze twee landen. Van het 288 km2 grote park werd tot dusver al circa 70 procent volgebouwd met bedrijfsgebouwen, kantoren en woningen. Momenteel hebben zich hier al 3.929 bedrijven gevestigd en wonen en werken er circa 600.000 mensen. Als het park over enkele jaren volgebouwd is zullen er dat naar schatting 1,2 miljoen zijn waarvan 2/3e hier aan het werk is.
 
"De ruimte die men hier in China heeft hebben wij in Hoeilaart jammer genoeg niet. Anders zouden wij veel meer kunnen realiseren. Anderzijds wordt het tijd dat men bij ons eens serieus gaat nakijken hoe de administratieve rompslomp die alle plannen sterk vertraagt vereenvoudigd kan worden", stelt Vic Laureys vast naar aanleiding van deze Chinese ervaringen. Jaak Pijpen stelt het nog wat scherper. "Wij zijn hier bijna ziek geworden van de dynamische manier waarmee hier met de ruimte wordt omgesprongen, terwijl wij bij ons de hele tijd worden ingeperkt en de ruimte hier gebruikt worden voor dingen die minder belangrijk zijn", aldus Pijpen.
LV