Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Ike Picone is Doctor in de Communicatiewetenschappen

donderdag 16 dec 2010

Vorige week vond aan de Vrije Universiteit Brussel de openbare doctoraatsverdediging plaats van Ike Picone. Hij verdedigde er zijn studie naar participatief online nieuwsgebruik in Vlaanderen. Na een korte presentatie van zijn resultaten en een grondige bevraging door een vijfkoppige academische jury, behaalde Ike de graad van Doctor in de Communicatiewetenschappen.

Ike Picone werkte vier jaar lang aan de onderzoeksgroep IBBT-SMIT verbonden aan de vakgroep Communicatiewetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel. Zijn doctoraal onderzoek richtte zich vooral op de manier waarop nieuwsgebruikers zoals u en ik omgaan met de mogelijkheden om deel te nemen aan het nieuws. Blogs, fora, poll van de dag, e-mails, Facebook, enz., het zijn allemaal mogelijkheden die het internet ons biedt om zelf bij te dragen tot het nieuws. Maar wil iedereen dat wel?

Om op die vraag een antwoord te vinden, ging Ike op zoek naar verschillende participanten voor zijn onderzoek. Hij volgde in totaal 38 mensen, waarvan sommigen voor meer dan een jaar. Hij bracht hun nieuwsgebruik in kaart, alsook hun motivaties en drempels om al dan niet deel te nemen aan het nieuws. Het gaat om persoonlijke motivaties, zoals zelfvertrouwen en schrijfvaardigheid; inhoudelijke motivaties, zoals de verbondenheid met het nieuws; en sociale motivaties zoals anderen helpen of overtuigen.

Op basis van zijn analyse zijn een hele reeks drempels naar voor gekomen die aangeven dat zeker niet iedereen de nodige interesse, vaardigheden of positieve houding heeft die nodig zijn om als gebruiker deel te nemen aan het nieuws. Dat we allemaal journalist worden zal dus nog niet voor morgen zijn.

BijlageGrootte
PDF icon Samenvatting docto NL.pdf406.15 KB