Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Stormschade blijft beperkt (video)

zondag 08 jan 2012

Zondag 8 januari - De storm van de voorbije dagen heeft weinig schade veroorzaakt in de Vlaamse bossen. De dikste boom van het Zoniënwoud is wel geveld. ‘Dikke Eugène’ had een omtrek van zes meter, maar bleek niet meer bestand tegen de storm. Intussen zijn ook zo goed als alle wegen door de bossen en parken terug open. 
 
De schade werd opgemeten en die valt al bij al nog mee. Bij ons sneuvelden een groter aantal bomen. Het ‘bekendste’ slachtoffer is dus ‘Dikke Eugène’: een populier. De boom was een begrip in het Zoniënwoud en was de dikste boom van het gebied. Hij was ruim 110 jaar oud. Hij kreeg de naam van een gelijknamige arbeider, met een gelijkaardig postuur.  
 
De dikste boom van het Zoniënwoud is vanaf nu een beuk met een omtrek van 5,75 meter. De ‘Dikke Eugène’ stond in het Arboretum van Groenendaal en ligt niet over een wandelpad. Voorlopig blijft hij dan ook liggen.
 
Dat de schade beperkt bleef, heeft veel te maken met het degelijk bosbeheer. Zieke of wankele bomen in de buurt van wegen en paden worden tijdens het jaar preventief gekapt. Grote problemen bleven daardoor uit.
 
 Waar nodig zijn er de volgende dagen nog kleinere opruimwerken bezig. Hier en daar kunnen nog takken of boompjes over wandelpaden liggen. Wandelaars en fietsers kunnen hierdoor op kleinere paden nog gehinderd worden, maar in principe is alles toegankelijk en is een boswandeling opnieuw een echte aanrader!  We vonden ook een videofragment op Youtube. Klik hier!