Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Strijden tegen de inbraakplaag

zondag 08 jan 2012

Dit is een perstekst van CD&V 
 
CD&V Hoeilaart slaat de hand aan de ploeg tegen de inbrakenplaag die Hoeilaart in haar ban houdt. Op de gemeenteraad van 21 december 2011, stelde Youri Vandervaeren, gemeenteraadslid voor CD&V Hoeilaart, voor om een proefproject synthetisch DNA (SDNA) te Hoeilaart op te starten. 
Inbraken en (gewapende) overvallen blijven een belangrijke criminaliteitsvorm met een grote impact op het veiligheidsgevoel bij de bevolking. Het voorkomen ervan verdient de volle aandacht, ook van de gemeente Hoeilaart die hier al maar te vaak het slachtoffer van is. Een recentelijk onderzoek toont aan dat er over een periode van 5 jaar in Hoeilaart gemiddeld in 9,99 woningen op 100 werd ingebroken m.a.w. in Hoeilaart is de kans om inbrekers over de vloer te krijgen een pak hoger dan het Vlaams gemiddelde. 
 
Met dit voorstel wil CD&V Hoeilaart zowel probleemoplossend als preventief een dam werpen tegen de inbraakgolf in Hoeilaart. Het voorstel houdt concreet in dat waardevolle materialen, zoals juwelen, laptops, etc. kunnen worden gemarkeerd met een unieke synthetische DNA-code. Dit synthetisch DNA licht op bij gebruik van ultraviolet-straling en is gekoppeld aan een DNA-databank dat enkel raadpleegbaar is door de politiediensten. 
 
Maar ook voor het opsporen van daders genereert SDNA een probleemoplossend effect door het leveren van bewijslast. Bij het betreden van een woning of winkel wordt het synthetisch DNA op de betreder gespoten waardoor deze wordt gekenmerkt. Hierdoor kunnen criminelen, die al te vaak vrijuit gaan wegens de afwezigheid van materieel bewijs, makkelijker worden herkend en als dusdanig in beschuldiging worden gesteld. Het preventief karakter bestaat erin dat politiezones die deze techniek gebruiken dit tevens aankondigen langs de invalswegen alsook de gebruikers zelf door het aanbrengen van een zelfklever op de woning of winkel. Door de combinatie van preventie, ontrading en grotere traceerbaarheid en opspoorbaarheid van gestolen voorwerpen vult SDNA het klassieke technopreventief advies en de sensibilisering via inbraakpreventieve tips goed aan. De meerderheidsfractie besliste om het voorstel aan de politieraad voor te leggen. 
 
CD&V Hoeilaart stelt ook het huidige subsidiereglement voor de tussenkomst in de aankoop en/of plaatsing van beveiligingsmateriaal in vraag. Elektronische alarmsystemen worden tot op heden in dit subsidiereglement uitgesloten daar waar in de publicatie “Tevredenheid en effectiviteit van technopreventief advies” van de Federale Overheid staat te lezen: “Door de bevraagde inbrekers werden vooral een inbraakalarm en een hond als meest efficiënte beveiligingsmaatregelen aangehaald.” 
Het is zonneklaar dat de gemeente in samenwerking met de Politiezone Druivenstreek versneld dienen in te zetten op bijkomende preventie in een streek die geteisterd wordt door een inbrakenplaag. 
 
Youri Vandervaeren 
Gemeenteraadslid CD&V