Terug van Roemeniëreis

vrijdag 10 sep 2010

De zeventien Roemenië-reizigers zijn sinds 8 september terug van hun reis, met vele herinneringen aan mooie bezienswaardigheden en ontmoetingen en speciaal aan het resultaat van de grote solidariteit van vele Hoeilanders met de Roemenen, na de Roemeense revolutie, via de organisatie 'Help ons helpen'. 
 
Het is inderdaad omwille van de 18 jarige werking van deze organisatie, die - zij het minder spectaculair - nog steeds verder gaat, dat de Hoeilanders naar Roemenië getrokken zijn, waar de groep enkele van hun verwezenlijkingen zijn gaan bewonderen. 
 
Dankzij enkele trouwe Roemeense vrienden van verantwoordelijken van 'Help ons helpen' in al die jaren en de inzet van Jacqueline Brenart, hebben zij ook een stuk van hun land leren kennen onder begeleiding van Elena, de Roemeense vriendin van Jacqueline. 
 
Er was een vijfdaagse rondrit voorzien waardoor een beeld werd verkregen van het leven in de stad en op het platteland. Maar vooral was het voor velen een kennismaking met de Roemeense Orthodoxe kerk en haar liturgie en speciaal met de schitterende kloosters in het Noorden van het land, meer bepaald van het Moldavische Bucovina. In die streek zijn vele Middeleeuwse kloosters van monikken én monialen ook beschilderd met gekleurde fresco's zowel op de binnenmuren als op de buitenmuren en velen daarvan zijn prachtig bewaard gebleven. 
 
In de 2de grootste stad van het land, Brasov, en in de hoofdstad Boekarest konden we een stuk van het grote culturele patrimonium bezichtigen en tevens kennis maken met de Roemeense Rooms-Katholieke kerk en de vertrouwde liturgische traditie. Vorige zondag woonden de reisgenoten dan, samen met een groep Japanners,  de eucharistie bij, samen met de katholieke gemeenschap van de kathedraal van Boekarest in een viering die voorgegaan werd door de aartsbisschop van Roemenië, de plaatselijke deken, een Japanse priester - professor en de Hoeilartse pastoor, Roger Nuyts.