Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Verbroedering Valtournenche: nabeschouwing

maandag 26 sep 2011

Maandag 26 september - De uitstap naar het Italiaanse Alpendorp Valtournenche zit erop. Tijd om even terug te blikken op deze vierdaagse reis, maar ook om een aantal opmerkingen en vragen te formuleren.
 
De regio
 
Valtournenche is een schitterende vakantieplek voor wie van de bergen houdt. De alpine skiërs vinden  er een gigantisch gebied met meer dan 350 km kwaliteitspistes rond de Matterhorn (Cervino), deels op Italiaans en deels op Zwitsers grondgebied.
Geoefende wandelaars en mountainbikers kunnen er ook zomers hun hartje ophalen in de mooiste natuurdecors.
 
De mensen
 
De Italianen die we ontmoet hebben, waren hartelijk en vriendelijk en een belangrijk deel van hen blijkt de Franse taal machtig. De dynamiek van de regio wordt duidelijk bepaald door de middenstand die hard werkt om de welstand te verhogen.
 
De reis
 
Deze verbroederingsreis was plezant en het mooie weer heeft daar een belangrijk steentje toe bijgedragen. Het is duidelijk dat de Hoeilanders die meereisden hun gemeente zo goed mogelijk wilden vertegenwoordigen en dat hebben ze gedaan. Het gratis laten proeven van onze druiven en kaastaart, kende een enorm succes. Tweemaal 13 uur op de bus in een periode van 4 dagen is wel lang maar de sfeer was prima.
 
De verbroedering
 
Wat het doel van de reis betreft, de verbroedering met de inwoners van Valtournenche, blijven we wel met een aantal vragen zitten.
 

  1. Onze Hoeilaartse delegatie werd officieel ontvangen door de burgemeester en de gemeentesecretaris van Valtournenche . Waar waren de andere schepen, gemeenteraadsleden of vertegenwoordigers van de verenigingen? Was dit niet de uitgelezen kans geweest om ter plaatse contacten te leggen?
  2. Uitwisselingsprojecten situeren zich het makkelijkst in de domeinen sport, cultuur en jeugd. Het is dan ook verbazend dat de PW fractie niemand had meegestuurd. Staat PW met haar schepenen wel achter dit project? Waar waren ze?
  3. Leden van het schepencollege denken nu al luidop na aan een tweede verbroedering met een Duitse of Deense gemeente. Is dit niet wat voorbarig?

 
Conclusie
 
Verbroedering of ‘jumelage’ kende een enorme opkomst in de jaren na Wereldoorlog II, samen met de Europese gedachte. We spreken over een tijd waarin het massatoerisme niet bestond, televisie nog een nationaal gebeuren was en de mensen weinig kennis hadden over  andere Europese culturen.  Het verenigingsleven bloeide overal als nooit tevoren. Vandaag ziet de wereld er anders uit en is waarschijnlijk een nieuwe aanpak nodig, wil men een verbroederingsinitiatief succesvol afronden.    
Deze verbroedering had vooral beter voorbereid kunnen worden. Gelegenheden creëeren om contacten te leggen met de actieve inwoners van Valtournenche was nuttig geweest. Een gemiste kans. Maar het was een leuke reis!  Absoluut.