2 nieuwe Hoeilaartse parels uitgereikt tijdens 10 jaar GC Felix Sohie (uitslag en fotoalbum)

zondag 12 jun 2022

Zondagmiddag stond de 10de verjaardag van het GC Felix Sohie centraal tijdens een gezellige receptie, opgeluisterd door Nero's Muzikanten en het Ruusbroeckoor. In aanwezigheid van de Hoeilaartse cultuurgemeenschap reikte schepen Pieter Muyldermans, voor de cultuurraad, twee nieuwe Hoeilaartse parels en een lifetime achievement award uit, een trofee die maar om de twee jaar en eenmalig kan gewonnen worden. Dit zijn de verdiende gelukkigen:

Hoeilaartse Parel 2022

De eerste Hoeilaartse Parel 2022 gaat naar Claude en Laurent Loits, de voormalige uitgevers van het nu reeds enorm gemiste weekblad en monument: "De Serrist" ,dat eind januari, na 77 jaar, voor het laatst verscheen. (lees ook hier). De cultuurraad huldigt de familie Loits voor haar immense steun aan en inzet voor de gemeenschap. Met het weekblad hebben zij sinds het einde van W.O. II onmiskenbaar meegebouwd aan het succes en de identiteit van onze druivengemeenten. De drukkerij bestaat inmiddels 90 jaar en blijft actief. Deze Hoeilaartse Parel is dan ook absoluut verdiend! Proficiat.

Hoeilaartse Parel vereniging

De tweede Hoeilaarse Parel 2022 gaat naar de Koninklijke Toneelvereniging "De Jonge Druivelaar", onze oudste nog actieve Hoeilaartse cultuurvereniging, opgericht in 1896. 125 jaar lang, met hoogten en laagten en met enkele korte onderbrekingen, is de toneelvereniging erin geslaagd om honderden succesvolle producties op de planken te brengen en telkens volle zalen te trekken. 

Van bij de stichting in 1896 koos de Jonge Druivelaar voor de promotie en de versterking van de eigen taal, het is zelfs vereeuwigd op hun pas gerestaureerd vaandel. Toen al, 125 jaar geleden begrepen de stichters hoe belangrijk de Vlaamse identiteit was voor de toekomst van de Hoeilaartse gemeenschap. Deze zienswijze: voor kunst en moedertaal heeft de vereniging, al die jaren, consequent doorgedrukt. Proficiat. Wij kijken nu al uit naar de nieuwste productie eind november.

Lifetime achievement award vereniging

De lifetime achievement award, voor het eerst uitgereikt, gaat naar wandelclub "Het Beukenootje" die 40 lang wandelingen organiseerde en dit jaar met pensioen gaat. Deze organisatie, opgericht door Jan Vanloo, bezorgde tal van Hoeilanders jarenlang een leuke hobby. Het is dan ook jammer dat het verhaal hier stopt. Toch een dikke proficiat!