30 jaar VTM ook een beetje Hoeilaarts

zaterdag 02 feb 2019

Je kan er deze week niet naastkijken, de 30ste verjaardag van VTM wordt deze week uitbundig gevierd en heel wat beelden uit de oude doos komen opnieuw op antenne. Wie op 1 februari 1989 (en de maanden ervoor) zonder twijfel een grote portie stress te verwerken kreeg, was onze dorpsgenoot, Jan Vanderstraeten, vanop het Gemeenteplein.

Jan is de echtgenoot van Mimi Dekock (Mimi's Optiek) en de papa van Kim, Wouter en Sam. Hij producete immers de openingsshow van VTM en stond dus mee aan de wieg van een ware televisierevolutie in Vlaanderen. Naast de openingsshow was hij ook jarenlang producer van 'Tien om te Zien' en tal van andere tv-programma's op VTM en VRT.

Jan had het trouwens niet van vreemden, zijn vader, Jan senior, maakte in de vroege dagen van de Belgische televisie (BRT) het immens populaire 'ECHO', over de gewone man in de straat. (klik hier voor een fragment uit ECHO, gefilmd in Hoeilaart).

Bij de start van Radio Zoniën maakte Jan deel uit van de pioniersploeg. ZIjn radioprogramma "Een uur bij uw gebuur" op zondagmiddag, waarin Hoeilanders over zichzelf en de gewone geschiedenis van Hoeilaart vertelden, was een van de topprogramma's. (klik hier voor een van de uitzendingen, klik na de link op play en wacht een tiental seconden).

In december vorig jaar gaf Jan nog een lezing voor het Davidsfonds waarin hij dieper inging op het ontstaan van ideeën en creativiteit, en hij een beknopt overzicht gaf van zijn carrière die hij begon als graficus, een eerste liefde waar hij vandaag is naar teruggekeerd. Zo ontwierp hij onlangs o.a. het nieuw logo van het Druivenfestival en verzorgt hij de grafische vormgeving van 'Felix, de musical'.

In 2016 ontving hij voor zijn carrière de "Hoeilaartse Gouden Pien".

Wij wensen Jan alvast een dikke proficiat voor de 30ste verjaardag van VTM, een monument waar hij zonder twijfel een groot stuk heeft aan meegebouwd.