Coca Cola wijzigt voorstel aan het Druivenfestival - UPDATE

donderdag 07 jun 2018

Na ons bericht over het petflessenvoostel is Coca Cola in actie geschoten. Blijkbaar heeft de mulitnational plots alle begrip voor het standpunt van de verenigingen en komt er de komende dagen een nieuw en interessant voorstel met glazen flessen. Blijkbaar zou alles op een .... misverstand berusten. Wie zal het zeggen, zolang onze verenigingen milieuvriendelijk en aan de beste voorwaarden kunnen werken, is elk voorstel in die richting welkom. Op hun vraag halen wij het voorgestelde contract weg en hopen zo snel mogelijk de nieuwe versie te krijgen.

Woensdagavond vergaderden de tooghoudende verenigingen van het Druivenfestival om afspraken te maken. Over hoe de logistiek van de brouwer dit jaar in elkaar steekt. Groot was onze verbazing te moeten horen dat Coca Cola, enkele jaren geleden nog goed voor financiële sponsoring maar tegenwoordig enkel ter beschikkingsteller van een 16-tal koelkasten, het Druivenfestival een voorstel heeft gedaan waarbij deze multinational enkel nog logistieke ondersteuning (koelkasten) biedt als de verenigingen petflessen gebruiken i.p.v. grote glazen flessen.

In een contract voor 3 jaar wordt zelfs per verpakking cola of fanta, een beloning  in  cash voorgetsteld. Ook de andere waters van de groep krijgen een soortgelijke regeling.

Hoe is het mogelijk dat vandaag, terwijl de hele wereld discussieert over het bannen van plastiek en in Vlaanderen initiatieven genomen worden om met herbruikbare bekers te werken op festivals, om statiegeld in te voeren voor petflessen..., net die multinational die een belangrijk aandeel heeft in deze vorm van vervuiling, het aandurft zo een voorstel te doen. Onbegrijpelijk.

Komt daarbij dat als het Druivenfestival dit contract niet aanvaardt, er ook geen gratis koelkasten meer te beschikking worden gesteld van de verenigingen.

Dit voorstel is zo onwaarschijnlijk en getuigt van zo'n immense arrogantie dat het Druivenfestival beter geen coca cola meer zou aanbieden en eerder met de concurrentie zou moeten gaan praten. Dit verhaal krijgt zeker nog een vervolg!