Druivenseizoen 2020 afgetrapt ... en ze zijn lekker (fotoalbum)

woensdag 22 jul 2020

Vorige zaterdag, 18 juli 2020, werd het druivenseizoen afgetrapt in het serrebedrijf van vader Filip en zoon Koen Dewit te Overijse in aanwezigheid van heel wat serristen, afgevaardigden van de lokale besturen uit de Druivenstreek en de provincie Vlaams-Brabant, medewerkers van toeristische diensten en de pers. Overijses schepen Leo Van den Wijngaert die ook de initiatieven van de ‘buitengewone zomer’ in Overijse onder de aandacht bracht, zorgde voor een warm welkom in de tuin van de familie Dewit. 

Dat onze Druivenstreek maar wat trots is op de Brabantse tafeldruif werd extra in de verf gezet door gedeputeerde Monique Swinnen die ook deze keer met veel passie de campagne ‘Druiventro(t)s’ in de kijker zette. In de druivenstreekgemeenten staan ook dit jaar, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, heel wat activiteiten op het programma waarmee onze streek als toeristische trekpleister gepromoot wordt. Dit jaar wordt extra ingezet op de promotie van de wandel- en fietsroutes in de buurt, de beleefactiviteiten, bezienswaardigheden,… Neem dus zeker ook een kijkje op https://www.toerismevlaamsbrabant.be/thema/druif/druiven-trots en ga op verkenning in onze prachtige Druivenstreek.

Een mooie verrassing was de aankondiging van twee nieuwe publicaties die gerealiseerd werden door FERM vzw met de steun van de provincie en waar ook heel wat lokale actoren informatie voor bezorgden. Zo zorgde Hoeilander Hubert Didden ook voor heel wat materiaal hiervoor. Twee boeken waarin de druif centraal staan, zijn het resultaat van deze samenwerking: 'Proef de passie' en 'Zelfgeknipt'. Het ene boek zorgt vooral voor toeristische informatie en promotie voor de druivenstreek en vertelt ook over de geschiedenis van de druiventeelt. Het andere is bijna letterlijk een handboek/teeltgids voor wie graag zelf aan de slag wil in de druivenserre. Dirk Vansina stond ooit in voor de publicatie van een soortgelijk ‘handboek’ over de druiventeelt. Ook hij was afgelopen zaterdag maar wat fier deze nieuwe uitgave mee te kunnen voorstellen en hoopte net als de andere aanwezigen dat op die manier deze kostbare informatie bewaard wordt voor de toekomst.

VRT-gezichten Michaël Van Droogenbroeck en Annelies Van Herck hadden deze keer de eer om de ‘eerste druivenknip’ tot een goed eind te brengen. Weliswaar mochten niet alle genodigden omwille van de corona-maatregelen aanwezig zijn bij dit feestelijk moment. Een snelle blik in de serres van de familie Dewit kon ons alleen maar doen watertanden maar intussen mag het gezegd: ook dit jaar zijn onze druiven weer overheerlijk!

Hiermee is ook het startschot gegeven voor het druivenseizoen in Hoeilaart. Haast je dus  naar onze serristen die ook nu met veel enthousiasme voor al dat lekkers gezorgd hebben en proef het zelf… ze zijn toch echt weer overheerlijk! 

Smakelijk.

Met dank aan MD