Hoeilaart dreigt 'Fair Trade' label te verliezen

woensdag 24 jun 2015

Op 27 februari richtte de GROS (gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking) advies 201-001 i.v.m. het Fairtradebeleid, aan het gemeentebestuur. Een opmerkelijke zin hierin is de volgende: "De GROS overweegt om de titel van Fairtradegemeente in te leveren. Dit, omdat ons sensibiliseringswerk alleen geloofwaardig is als daden en woorden elkaar versterken." De GROS hekelt het feit dat de gemeente haar bestuurspraktijk niet in overeenstemming brengt met het beleid dat op de gemeenteraad van 23 februari 2015, bij de beleidsverklaring, nog is voorgelezen: "intensiveren van het fairtradebeleid".  Zo is de beloofde interne werkgroep nog steeds niet actief en wordt ze zelfs niet meer vernoemd. De Gros stelt dat ze in verlegenheid gebracht wordt door de reactie van het gemeentebestuur. 

Het stoort de GROS bij monde van voorzitter Rein Van Gisteren (Pro Hoeilaart) dat tijdens het Druivenfestival het logo Fairtrade op de uitnodigingen en de T-shirts van de medewerkers pronkt, maar dat de verenigingen verplicht worden 'unfaire' producten aan te bieden op de diverse drankstanden op het parcours. Het hele advies vind je in bijlage.

Ook CD&V reageert  in een persbericht op deze situatie, die bij monde van Patrick Demaerschalk werd aangekaart, vorige maandag, op de gemeenteraad. Hij betreurt de gang van zaken en wil een actiever Fairtrade beleid en een gemeentebestuur dat zich aan haar engagementen houdt en niet enkel een perceptie creëert. CD&V zou het betreuren dat Hoeilaart het label Fairtrade verliest maar volgt de redenering van de GROS dat je de titel beter inlevert als je er niks voor doet.

Het doet wat raar aan dat Pro Hoeilaart als lid van de meerderheid, hierover zwijgt op de gemeenteraad, maar via de GROS wel een vernietigend advies geeft. De partij meet zich nochthans graag het imago aan, voortrekker te zijn in de hele Fairtrade beweging.

De verantwoordelijke schepen Uytterhoeven (OpenVLD), wist weer niet goed wat antwoorden en beperkte zich op de gemeenteraad tot de mededeling dat dit op de volgende vergadering van de GROS zou besproken worden. Benieuwd waar dat toe zal leiden.

 

BijlageGrootte
PDF icon Advies GROS Fairtrade.pdf254.67 KB