Hoeilaart heeft zichzelf een mooi gemeenteplein kado gedaan! (fotoalbum)

zondag 03 sep 2017

Het zal nog wel een maandje duren voor alles volledig en tot in de details is afgewerkt, maar zaterdag werd het Gemeenteplein alvast officieel geopend met een groot feest en daar kwam heel wat volk op af, jong en oud. Natuurlijk was iedereen nieuwsgierig om te ontdekken hoe de toekomst van het centrum er uitziet en de vele goedkeurende blikken spraken voor zich. De Hoeilander is blij met zijn nieuwe Gemeenteplein dat hij zichzelf kado heeft gedaan want het is uiteindelijk wel met zijn geld dat dit groot werk gerealiseerd is.  4 miljoen Euro staat er vandaag in de goedgekeurde rekeningen waarvan € 968 175  gesubsidieerd door de hogere overheid. Koken kost nu eenmaal geld maar het resultaat mag gezien worden. Hoeilaart heeft reden om fier te zijn. Proficiat!

De Raad voor Lokale Economie had zelf aangestuurd op dit groot openingsfeest, i.p.v. aankoopcheques te geven tijdens de werken. Het feest begon om 16u30 met het optreden van Piet Piraat waarvoor de kleinsten massaal kwamen opdagen. Deze opening was in de eerste plaats een gezellig eet- en drinkfestijn, met tal van handelaars en verenigingen die een standje hadden opgesteld op wat de burgemeester doopte tot 'het langste terras' van Hoeilaart! De hele avond, tot middernacht was het volle ambiance en het was duidelijk dorstig weer.

Om 19u30 werd door schepen Vanderlinden en de burgemeester het lint doorgeknipt en de gedenkplaat onthuld.

Het nieuwe Gemeenteplein is bedoeld als evenementenplein waarbij de grote trappenpartij een mooi potentieel in zich draagt. Je vindt er ook wat hoogtechnologie in de vorm van twee hypermoderne zitbanken (hoek F. Sohiestraat) met ingebouwde zonnepanelen en een aansluiting voor je smartfoon of tablet (kostprijs: €14 424, btw inclusief).

De handelaars van het Gemeenteplein zijn vooral blij dat de werken vlot zijn verlopen en binnen de vooropgestelde termijn. Het in fasen werken, waarop zij vanaf de planning hadden aangedrongen, heeft ervoor gezorgd dat geen enkele handelszaak overkop ging, al was het voor sommigen toch een zeer zware periode, onvermijdelijk bij dergelijke werken. Het tweewekelijks overleg tussen de RLE en de gemeente was constructief en heeft zeker bijgedragen tot het succes van dit project.

Het blije nieuws is ook dat het Gemeenteplein eindelijk verlost is van de immense hoeveelheid stof die dergelijke arbeid teweegbrengt en die je onmogelijk kon buiten houden. 

Aan de zuidkant, is dus nog wat werk. De weg naast de kerk wordt de volgende dagen aangepakt. Op en langs het plein komen ook nog tal van bomen en planten. De grote trap krijgt nog trapleuningen en hier en daar is wat afwerking nodig, maar tegen het Druivenfestival zou allles zo goed als klaar zijn. De aannnemer blijft nog even want die is nu de Groenendaalsesteenweg van een nieuwe riolering aan het voorzien.

Wie zeker een dikke pluim verdient, zijn de arbeiders die in de hele periode in weer en wind hebben doorgewerkt. Zonder hun uitzonderlijke inzet, was dit plein anders nooit tijdig klaargeraakt.

Nu is het enkel nog wachten op de vele evenementen. Over twee weken is de kermis te gast tijdens het Druivenfestival en ook de kerstmarkt zou in december het plein sieren. De wekeljkse markt keert terug op 29 september. Op andere initiatieven is het nog even wachten.

Maar vergeet vooral het belangrijkste niet: 'Ik Koop in Hoeilaart'! Sinds zaterdag heb je geen enkel excuus meer!

Foto's: JanVA