Hongersnood in deel Afrika, GROS-Hoeilaart maakt opnieuw €1000 over

vrijdag 24 mrt 2017

De gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking van Hoeilaart (GROS) heeft opnieuw 1.000 euro uitgetrokken voor de actie 12-12. Eerder deze maand stortte de GROS al 2x 750 euro aan de hulporganisaties Unicef en Oxfam-Solidariteit, toen was het doorgaan van een landelijke actie nog niet voorzien. De GROS roept iedereen op om een donatie te doen op rekening  BE19 0000 0000 1212 van zes hulporganisaties.

Voor Zuid-Sudan spreekt de VN van een totale catastrofe: moeders en kinderen verstoppen zich in levensgevaarlijke moerassen en stillen hun honger met de wortels van moerasplanten. In Jemen sterft elke tien minuten een kind door geweld, honger en gebrek aan medische hulp. In Somalië lopen families honderden kilometers in de brandende zon op zoek naar water. En in Nigeria dreigt ernstige ondervoeding het leven te kosten aan een half miljoen kinderen. 

De professionele organisaties achter het consortium 12-12 voeren momenteel hun hulpacties in de getroffen gebieden op. Het gaat om Caritas International, Handicap International, Dokters van de Wereld, Oxfam Solidariteit, Plan en UNICEF uit België.

Campagne

Ook in andere Europese landen komen gecoördineerde hulpacties op. België volgt dit voorbeeld nu.  De nood is hoog. De GROS wilde niet wachten en hoopt dat veel mensen zulle volgen: “Er is genoeg voedsel op de wereld. Het is alleen een kwestie van verdeling en machtsverschillen.” Gewapende conflicten en droogte liggen veelal aan de basis van de voedselschaarste in deze landen. Het geweld is vaak religieus geïnspireerd: islamitische groeperingen als Al Qaeda willen in bijvoorbeeld Jemen hun geloof met wapengebruik en moord afdwingen. Deze bedreigingen drijven grote bevolkingsgroepen op de vlucht, op zoek naar een veiliger bestaan. Buurlanden in de regio bezwijken soms onder de vluchtelingengroei.