In memoriam Gaston Rosseels

zaterdag 26 mrt 2022

Vanmorgen, zaterdag 26 maart, heeft Hoeilaart afscheid genomen van Gaston Rosseels, gekend als radiomaker 'Gaston den Doender' bij Radio Zoniën of beroepsmatig als Gaston coiffeur. Tijdens een sobere plechtigheid in de Sint-Clemenskerk stonden we nog even stil bij deze fijne man. In naam van Radio Zoniën nam Jan Van Assche op het einde even het woord en beklemtoonde de vele kwaliteiten die Gaston had en die hij met een groot hart ten dienste stelde van de Hoeilaartse gemeenschap. Hieronder vind je de tekst.

Uit de archieven van de radio Zoniën digitaliseerden we een aflevering van zijn programma 'Vedetten en muziek van toen', dat Gaston 18 jaar presenteerde en samenstelde. Je kan dit uurtje beluisteren door hierboven op de 'play'knop te klikken.

Beste Julienne, beste familie, beste vrienden, maar vooral beste Gaston …

Toen we op 3 juni 1980, bijna 42 jaar geleden, van start gingen met Radio Zoniën, was jij meteen een enthousiaste fan. Ik kende je toen al een tijdje als verantwoordelijke van de jaarmarkt die je in 1969 voor het eerst organiseerde, van de spelreeksen in het Lindenhof, van Het Hele Dorp, als collega dj en natuurlijk ook als kapper.

Muziek heeft in jouw leven altijd een bijzonder grote rol gespeeld en een eigen programma hebben op de lokale radio, dat zag je wel zitten.

Als jonge gasten, durfden wij soms wel eens in je zakken zitten over die eindeloze collectie cassettes, maar we bewonderden je toch voor jouw bijzonder grote muzikale kennis. Zoals jij maken ze er niet zoveel. Het blijft me nog altijd een raadsel hoe jij alle liedjes zo vlot terugvond op die cassettes, een goed bewaard beroepsgeheim.

18 jaar lang heb jij wekelijks jouw typische muziekprogramma gebracht. Ik kan me niet herinneren dat je één uitzending gemist hebt. Als je met de caravan naar Spanje vertrok op vakantie, waren alle uurtjes netjes op voorhand opgenomen want de luisteraar rekende op je en die wilde je niet in de steek laten.

Eerlijk Gaston, mannen zoals jij waar je steeds trouw kon op rekenen, die van verantwoordelijkheid nemen een erezaak maakten, die waren en zijn nog altijd zeldzaam.

Jouw bekendste programma op de radio was “muziek en vedetten van toen” en op de radio ging je door het leven als ‘Gaston den Doender’. Het zal je niet verwonderen dat onze jongere medewerkers niet altijd warmliepen van jouw muziekkeuze, operette, accordeon, Vlaamse schlagers, er kwam geen einde de variatie … Jouw muziek maakte de mensen blij.

Echte muziekliefhebbers wisten wat ze aan je hadden. Of je nu radio maakte of dj was op trouw- en andere feesten, je zorgde voor topambiance en vooral, je had er zelf ontzettend veel plezier in. Een volle dansvloer, daar deed je het voor.

Voor velen onder ons is Hoeilaart een speciale plek op aarde, een dorp waarop we fier zijn omdat het hier zo plezant is. Omdat we ondanks de tijdgeest nog altijd een hechte en warme gemeenschap vormen. 

Dat hebben we vooral te denken aan de inzet van de vele mannen en vrouwen, die hun leven lang, een groot deel van hun vrijetijd besteed hebben aan het samenbrengen van ons allemaal, de Doenders. Jij was zonder twijfel een van hen, je bleef nooit bij de pakken zitten, van goudwaarde, en daarvoor mogen we je echt dankbaar zijn.

Wat me de voorbije dagen te binnen schoot, is dat jij, als haarkapper, bijzonder goed geïnformeerd moet geweest zijn over wat zich in ons dorp allemaal afspeelde, maar ik kan me niet herinneren dat je daarmee te koop liep. Integendeel, ik heb je nooit weten roddelen. Je was vooral iemand die goed kon luisteren en altijd discreet bleef. Mensen tegen elkaar opzetten, daar deed je niet aan mee.

Beste Gaston, het is nu tijd om afscheid te nemen. Dankbaar dat we je gekend hebben, blij dat we Radio Zoniën 18 jaar lang samen gemaakt hebben tot één grote creatieve vriendenkring.

In naam van ons allemaal: respect!

Jan Van Assche, voorzitter Radio Zoniën