In memoriam 'Nonkel Fer"

woensdag 25 mei 2022

Vandaag woensdag 25 mei heeft de Druivenstreek in de parochiekerk Sint-Joost van Maleizen afscheid genomen van Ferdinand Ivens (nonkel Fer). Hoeilaart kent nonkel Fer vooral als de man die in 1978, de verantwoordelijkheden van nonkel Bob overnam in het Kinderdorp waar hij prachtig werk leverde en tot 1994 actief bleef. Op 1 juli 1994 werd bij pastoor in Malezen en Tombeek maar we kwamen hem nog geregeld ook in Hoeilaart tegen, bijvoorbeeld tijdens de pinksterfeesten op Bakenbos. Nonkel Fer overleed op 19 mei 2022 en zou op 10 juni 93 jaar oud geworden zijn.

De huidige voorziiter van het Kinderdorp, Wim Van Assche, blikt in dit 'In memoriam' terug op het geluk dat Hoeilaart en het Kinderdorp gehad hebben dat Nonkel Fer ons pad gekruisd heeft? 

In 1978 kreeg nonkel Fer de opdracht om in Hoeilaart de taak over te nemen van Nonkel BOB, de grote bezieler van het “Kinderdorp”.   Geen gemakkelijke opdracht, want het charisma van Nonkel Bob was enorm geweest. “Nonkel Fer” zoals velen onder ons hem gekend hebben, werd een begrip.  Hij stortte zich met volle overgave op zijn nieuwe taak, en, samen met de toen nog inwonende tantes, bood hij heel wat kinderen een tweede thuis.  

Daarvoor had nonkel Fer niet alleen een groot hart nodig, hij moest ook stevig op zijn strepen staan om met de schaarse middelen van toen de eindjes aan elkaar te knopen. Met de hulp van heel wat bereidwillige Hoeilanders slaagde hij erin om de kinderen te geven wat ze nodig hadden: een warme plek en liefdevolle aandacht in een comfortabele omgeving .  

Met de overtuigingskracht die hem eigen was, overhaalde hij heel wat mensen om de steun te bieden die de organisatie nodig had, ook al moest daarvoor s’morgens vroeg naar de vroegmarkt worden gereden om de overschotten op te halen.

Toen Nonkel Fer pensioensgerechtigd werd en hij zijn nieuwe taak had aanvaard als pastoor van Maleizen bleek nog maar eens hoe moeilijk het was om hem te vervangen.  De tijdsgeest was toen veranderd en het heeft een hele tijd geduurd om de juiste persoon te vinden, met de deskundige hulp van de VZW Sporen, om de nalatenschap van Nonkel Bob en Nonkel Fer terug veilig te stellen in de nieuwe constellatie.  Kinderdorp en Sporen zijn trots op de grote voorgangers die het de organisatie in zijn kindertijd de vorm hebben gegeven waaruit later een van de vooranstaande organisaties in de Vlaamse jeugdzorg is gegroeid.

Zonder Nonkel Fers inzet was dat nooit mogelijk geweest.  Hij verdient voor altijd een vooraanstaande plaats in onze Hoeilaartse geschiedenis.