Onder de hersenpan van de psychiatrische patiënt! Reintje speelt het hard (fotoalbum)

vrijdag 29 mrt 2019

In toneel kan de defintie van 'plezant' vaak vreemde kronkels maken. Het onderwerp dat Joris en Wouter Dergez uitwerkten in "Prooi" is absoluut geen vrolijk verhaal. Integendeel, het gaat er hard aan toe op de scène en het ontbreekt zeker niet aan keihard drama. De wereld van de psychiatrie, voor de toeschouwer een regelrechte hel maar voor de patiënt zonder twijfel een laatste dunne strohalm, een fragiele levenslijn vol ups, downs, uitzichtloosheid en hier en daar een lichtpunt. Geen plezant onderwerp dus al waren de acteerprestaties op momenten een plezier om naar te kijken. Vooral, en met straten voorsprong , Noa Forton (Lucas). Wat een ongelooflijk talent, en nog maar 18 jaar oud!

Ook Lena Kegels (Lotte)  zat echt goed in haar rol. De liefde tussen haar en Lucas, was eerlijk mooi om naar te kijken. je geloofde elk moment. Die tederheid stond in schril contrast met de manipulatieve figuur van Etienne, gespeeld door Pieter Rowies. Psychiatrisch gestoord kan gevaarlijk zijn. Deze 'Hannibal Lecter  haal je best niet in huis, wat Pieter met grote overtuiging het hele stuk door duidelijk maakte, ten koste van Valérie, gespeeld door An Petrus. Deze nieuwkomer bij Reintje hield zich prima staande, samen met Kenneth Terlaeken (Rudy) en Leen De Rudder (Anne). Eerlijk, je moet uit ongelooflijk goed hout gesneden zijn voor dit soort rollen. 

Voor een avondje lachen moet je dus niet bij "Prooi" zijn, anders ga je beter zelf even langs bij de psychiater. Het zijn krakken, de decorbouwers van Reintje die alweer een ongelooflijk leuk decor uit de mouw schudden, wat de acteurs echt vleugels gaf.

Kort samengevat: "Prooi" is een hard en zwaar stuk dat zeker in deel 1 wat schrapping van tekst verdient. De regie is vlot en soms echt origineel. De inhoud vergt een bijzonder zware inspanning van acteurs en publiek, verliest soms wat kracht door overdaad aan reflecties. "Prooi" verdient een versie 2.0. 

Toneelgroep doet het in ieder geval weer, een knappe productie die heel wat nieuw en jongvolwassen publiek aantrekt. Een dikke proficiat.

Wie "Prooi" nog wil zien, kan tot zaterdag 30 maart om 20 uur terecht in het GC Felix Sohie. Er zijn nog kaarten.

Foto's: Jan Van Assche