Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Onze brandweer waarschuwt dat de hervorming de dienstverlening ernstig verslecht!

zondag 01 feb 2015

Onze brandweermanen zijn kwaad. Een maand na het invoeren van de brandweerhervorming is de dienstverlening er volgens hen ernstig op achteruit gegaan. "Meermaals moesten we tien minuten wachten alvorens we mochten vertrekken. Het hoeft niet gezegd dat elke seconde cruciaal is bij een brand".

Op 1 januari werd de brandweer hervormd. Zo behoort de brandweer van Overijse (die ook voor Hoeilaart instaat) niet langer tot het gemeentelijk personeel, maar maakt tot de hulpverleningszone Vlaams-Brabant Oost. De hervorming kwam er op federaal initiatief om de hulpverlening te versnellen en te verbeteren. "Maar net daar wringt het schoentje", regaeert de brandweer. De voorbije weken moesten zij immers meermaals tien minuten wachten alvorens ze mochten uitrukken na een dringende oproep. De reden? De nieuwe wetgeving stelt dat de brandweermannen minstens met zes man moeten zijn alvorens ze mogen uitrukken.

Aangezien de kazerne Overijse met een personeelstekort kampt, zijn er telkens slechts vijf brandweermannen van permanentie waardoor steeds hulp gevraagd moet worden van omliggende korpsen. Pas wanneer een pompwagen vanuit een andere kazerne vertrekt, mogen ook onze brandweermannen. "Die tien minuten zijn cruciaal voor de hulpverlening naar de burger toe. Dit kan wle degelijk het verschil uitmaken". Een bewoner die zijn huis niet uit kan door een brand, heeft vaak de tijd niet om tien minuten langer op hulp te wachten. De hervorming gaat dus ten koste van de burger en dat vinden we niet kunnen. Als de burger al niet meer het focuspunt van de hervorming is, waar gaan we dan naartoe?"

Die problemen waren er vroeger niet omdat men een beroep kon doen op het vrijwilligerskorps en beroepsleden die na hun shiften regelmatig de kazerne kwamen versterken. Dat mag voortaan niet meer aangezien verplichte rusttijden ingevoerd zijn. Voorts ontbreekt een aanvaardvare regeling  voor de overuren. 

Niet alleen in Overijse wordt geklaagd, ook in Zaventem spreken brandweerlieden van een chaotische start. "Maar die chaos komt er vooral door een gebrek aan communicatie door de zoneleiding. "We wilden pas in april starten met de hervorming, maar plots moest het op 1 januari. Er moeten De spuitgasten vragen meer uitleg."

De vooruitgang verbaast soms. Een volledige hervorming om een tragere dienstverlening te verzorgen en eventueel mensen in gevaar te brengen? WIe vindt zoiets vandaag de dag uit? Als burger verwacht je toch dat de problemen opgelost worden. Het gaat hier tenslotte om het redden van mensenlevens!