Opnieuw drie Hoeilanders in de bloemetjes (enkele foto's)

zondag 19 jun 2022

Zondagmiddag, 19 juni maakte 'SamenVoor' tijdens een aperitiefconcert met pianist, Cyrano Van de Velde, de laureaten van het jaar bekend. De life time achievement award 2022 ging in de categorie Hoeilaartse vrouw naar Linda Vandervaeren van de gelijknamige bakkerij op Welriekende. Voor de categorie Hoeilaartse man, naar Claude Loits & zo van de drukkerij De Serrist. Tot Hoeilaartse vrouw van het jaar 2022 werd staatssecretaris voor begroting en consumentenzaken en voormalige schepen, Eva De Bleeker. Hieronder vind je de korte motivatie van 'SamenVoor'.

Linda Vandervaeren

Toen vader Marcel Vandervaeren, vader van zeven, in juli 1982 plots kwam te overlijden, moest snel en onvoorbereid beslist worden over de toekomst de warme bakkerij. Linda had haar studie aan de Leuvense hotelschool net afgerond en dus keek iedereen in de familie in haar richting.

Hoe neem je op je 22 jaar snel een beslissing die de rest van je leven volledig zal bepalen? Linda ging ervoor. Eerst samen met broer Willy en wat later alleen, nam ze de leiding van de bakkerij over en bouwde ze deze, bijgestaan door de hele familie, uit tot een meer dan succesvolle kwaliteitsbedrijf.

Wat is er mooier dan je medemens elke ochtend gelukkig te maken met heerlijk brood, verse pistoletjes en croissants, taart en andere vers gebakken lekkernijen. Het klinkt romantisch maar het leven van een bakker is allesbehalve dat. Weinig mensen zullen in hun carrière, geholpen door haar man en de familie, zo veel uren zo hard gewerkt hebben, dag en nacht, zonder verpozen terwijl ze ondertussen nog een gezin vormde en twee knappe kinderen grootbracht.

Na 40 jaar hard labeur mag Linda er geen moment aan twijfelen dat deze "life time achievement award" meer dan verdiend is? Al is het maar een kleine uiting van onze dankbaarheid, weet dat de bakkerij voor elk van ons een uitzonderlijk onderdeel van ons dagelijks geluk is. Lekker vers brood zoals het uit jouw oven komt, willen we voor geen geld missen, net als de lekkerste Hoeilaartse kaastaart die dankzij jou is uitgegroeid tot het lekkerste erkend streekproduct waar we allemaal ontzettend fier over zijn.

Beste Linda, voor die prachtige carrière wil "SamenVoor" je vandaag huldigen met deze Life Time Achievement Award" toegekend aan een vrouw uit Hoeilaart die een levenlang een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het geluk van onze Hoeilaartse gemeenschap. Laat dit je vooral niet tegenhouden om nog vele jaren door te gaan. Proficiat.

Claude Loits

90 jaar geleden stichtte vader Libert Loits de drukkerij van Hoeilaart, ter ondersteuning van de druiventeelt. Hij stapte daarmee in het voetspoor van zijn vader Alfred, die ook drukker was.

Na W.O. II zag het weekblad “De Serrist” het daglicht als ‘wekelijks onpartijdig vak- en inlichtingenblad voor Druiventelers’.  Vanaf 1949 kreeg De Serrist een nieuwe ondertitel: het nieuws van de week. 77 jaar lang viel deze ‘Hoeilaartse bijbel’ elke week trouw in duizenden brievenbussen en bouwde het weekblad op een onmiskenbare wijze mee aan de ontplooiing van onze gemeenschap en het verenigingsleven. Begin jaren '70 overleed vader Libert onverwacht en volgde Claude hem op om samen met zijn moeder de drukkerij te runnen. 

Zonder enige twijfel kan gesteld worden dat de familie Loits al die jaren gezorgd heeft voor het cement dat onze gemeenschap heeft samengebracht en versterkt. Dit gebeurde elke dag opnieuw met een groot enthousiasme en een warm hart, met liefde voor de streek en de lekkerste ‘druif’ op aarde.

Het weekblad was de katalysator van alles wat zich in en rond de IJsevallei afspeelde en menige discussie, politiek en maatschappelijk, werd correct uitgevochten tussen de drukrollen van de rotatiepers van ons Hoeilaarts staatsblad.

Van een life time achievement award kan je verwachten dat hij op het einde van een carrière wordt uitgereikt, maar niemand had een jaar geleden kunnen denken dat deze viering ook zou samenvallen met het einde van het weekblad. Eind januari rolde De Serrist immers voor het laatst van de persen om redenen waar we vandaag niet dieper op ingaan.

Beste Claude, al die jaren hebben we jou, eerst samen met je moeder, en  later met je zoon Laurent, leren waarderen als een warme, hulpvaardige, vriendelijke en enthousiasme ondernemer die alles overhad voor zijn klanten en steeds de juiste oplossing aanbracht.

Telkens opnieuw was het een plezier om met jou samen te werken. De steun die je onze verenigingen gegeven hebt, is ongekend en heeft ons allemaal echt vooruitgeholpen.

Wij wensen de drukkerij nog vele succesvolel jaren en danken Claude en Laurent nog veel succes met dit Hoeilaarts monument: de drukkerij van Hoeilaart. Proficiat.

Eva De Bleeker

Toen Eva De Bleeker in 2004 in Hoeilaart kwam wonen, wist uiteraard niemand dat deze intelligente en vlotte dame met een diploma 'handelsingenieur' in 2020 zou benoemd worden als staatssecretarisch van begroting en consumentenbescherming. 

Al snel sloot Eva zich aan bij de Hoeilaartse OpenVLD en in 2012 al werd zij de schepen van Sport en Onderwijs, graag gezien om haar engagement en inzet. In 2016 werd zij de nieuwe voorzitter van de Open VLD vrouwen.

SamenVoor is bijzonder blij deze politica de huldigen als 'Vrouw van het jaar 2022'. Proficiat.

Cyrano Van de Velde (pianist)