Toneelgroep Reintje beslist over leven of dood (fotoalbum)

zondag 23 okt 2016

Stel het je maar eens voor, je zit met 38 mensen in een ruimte, elk binnen een eigen vak, en stilstaan is de boodschap. Om de paar minuten gaat er iemand dood. De afvallingswedstrijd is begonnen en de groep bepaalt wie de volgende is (of denkt dat tenminste). Telkens opnieuw moet er gestemd worden over wie het aardse mag verlaten en binnen de kortste keren begint de overlevingsstrijd, het vormen van groepen, het tegen elkaar opzetten van mensen, het bepalen wiens leven meer waard is dan dat van een ander. Een maatschappelijk dilemma. Een beklijvende gedachte. 

Toneelgroep Reintje haalde voor deze "Black Box", de nieuwste productie die donderdag in première ging, de mosterd bij de cultfilm "Circle" van Aaron Hann en Mario Miscione uit 2015. Reintje slaagt er wonderwel in om een irreële, alles versmachtende sfeer te creëren waarin de race naar het onoverkomelijke wel een bijzonder hoge snelheid aanneemt. 

Knappe dialogen, mooi tempo, schitterende acteerprestaties, sterke lichteffecten, scherpe timing. Black Box boeit van de eerste tot de laatste minuut en jaagt de toeschouwer constant naar alle hoeken van de scène, alsof hij naar een tennismatch kijkt. De personnages spelen prima, als een laserwapen, op elkaar in en zuigen je mee in de absurde gedachte dat er altijd nog een kans op overleven is, dat je je lot in eigen handen hebt.

Reintje zet opnieuw een sterke toneelprestatie neer en slaagt er wonderwel in tal van nieuwe talentrijke, ook anderstalige, acteurs te vinden.  De drie afdelingen:  jongeren, jongvolwassenen en volwassenen werkten voor deze productie samen en dat is bijzonder lovenswaardig en verrijkend, en opent de deur naar nog vele jaren boeiend toneel. 

Het duo Joris Dergez en Timo Fannoy hebben alweer een mooi visitekaartje afgeleverd. Het publiek kreeg een boeiende avond cadeau. Als er al een klein woordje van positieve kritiek mag gegeven worden: het einde, de laatste minuut, was in verhouding tot de meer dan zestig minuten die er aan voorafgingen, eerder zwak, onduidelijk en teleurstellend. Na navraag te hebben gedaan, komt het er blijkbaar op neer, dat de ongeboren baby deze thriller als enige overleeft. Het was ons en vele toeschouwers ontgaan en had misschien wat duidelijker mogen uitgewerkt worden. CORRECTIE, Pieter Rowies meldt dat de baby op het einde toch wordt vermoord !?!

"Black Box" geeft je als toeschouwer de kans om mee na te denken over wat er gebeurt, je zou haast zelf gaan meestemmen, zelf een beetje God spelen selecteren wie je het liefst ziet verdwijnen. Laat ons hopen dat de wereld nooit zo'n plek wordt!

Proficiat.

Toneelgroep Reintje brengt dit seizoen nog een productie, op 8, 9 en 10 december: "The Broken Circle Breakdown" in een regie van Yoerie Lewijze, met Wouter Vanderstraeten en Elke Van den Wijngaert.  Wij zijn benieuwd!

Foto's: JanVA