Tribute to Luc De Cnop

donderdag 03 dec 2015

Als er vorig weekend, tijdens de revue van De Jonge Druivelaar, een man echt gemist werd, dan is dat zonder twijfel Luc De Cnop. Op de affiche van 'Hoeilaart 'k zeen a geere' stond dat dit spektakel een eerbetoon aan hem was. Maar wie en wat was Luc De Cnop? Persoonlijk leerde ik Luc eigenlijk pas echt kennen in  1986 ter voorbereiding van het totaalspektakel '800 jaar Hoeilaart'. Luc was in de eerste plaats een schitterend muzikant bij wie heel wat Hoeilanders in de tijd van het Klavarorkest een instrument hebben leren spelen. Deze Hoeilaartse gemeentelijke muziekschool werd in 1942 te midden van W.O. II opgericht. Een jaar na de oprichting telde de school al 100 leerlingen.  Er werd trouwens een nieuw muziekschrift onderwezen: klavarscribo, waarbij de noten vertikaal gelezen werden i.p.v. horizontaal. Drijvende kracht van de Klavar muziekschool was dhr. Marcel Limme. 

Luc De Cnop, geboren in 1933, nam in de jaren '60 de fakkel over. In 1978 werd de volksmuziekschool opgeheven. Luc bleef echter nog lang muzikaal actief tot hij in 1997 overleed na een ongeval. Hij was de ideale man om vanuit het verenigingsleven mee samen te werken. Zijn kennis van het Hoeilaartse repertoire en zijn muzikale ervaring en kwaliteit lagen mee aan de basis van o.a. '800 jaar Hoeilaart' (1986) en ook van 'Hoeilaart, 'k Zeen a geere (part I), twintig jaar geleden.

Wat mij altijd zal bijblijven was zijn onvoorwaardelijke en enthousiaste medewerking. Geen repetitie was hem teveel en als je geen partituur vond of je een toontje lager wou zingen, geen probleem, alles was in een oogopslag geregeld. Met het Klavarcombo trad Luc in de jaren '60 en '70 honderden malen op als dansorkest. In 1969 speelde het combo zelfs in het voorprogramma van "The Wallace Collection" in de tent op het gemeenteplein. Wie die tijd heeft meegemaakt, herinnert zich zonder twijfel nog de schitterende zangeres van het combo, Josiane Debecker, die ook vandaag nog actief is bij toneelgroep Klem.

Met Luc De Cnop verloor Hoeilaart een belangrijk deel Hoeilaarts roerend cultureel patrimonium. Luc hield niet alleen van muziek en van Hoeilaart, hij was er gewoon de verpersoonlijking van. Wees gerust, zo maken ze er geen twee en we missen hem!

Jan Van Assche

 

Een muzikale ode zou hier op zijn plaats zijn maar zoveel opnamen zijn er niet echt beschikbaar. In ons archief vonden wij toch nog een liedje, door Luc begeleid in 1994, gebracht bij de viering van 100 jaar tramstation tijdens het Druivenfestival. Het volledige arrangement is van Luc, gespeeld op zijn memorabel orgel. Klik hierboven op de mp3-knop.