Tweede plaats voor Chuck

woensdag 26 jun 2019

Net voor de blok reisden studenten DEVOLDER Nikolai en HUBERT Thierry (Hoeilander) naar Praag waar ze de VUB-kleuren verdedigden op ROBOTIC DAY 2019, onder begeleiding van prof. J. Lemeire. De 2 studenten industrieel ingenieur koppelden hun bachelor proef aan een internationaal robotica event en bouwden afgelopen jaar stevig aan robot CHUCK.

Dit prototype neemt het op tegen een andere robotcreatie in een vierkante arena en verzamelt pucks, sorteert ze volgens kleur en gaat de pucks met de juiste kleur op de home basis plaatsen. De robot beweegt volledig autonoom, scant, sorteert, en beslist zelf wanneer hij voldoende pucks verzamelt om ze vervolgens op de juiste plek af te zetten. Botsen is verboden, de robot mag niets raken en keert om volgens de ingestelde programmering. Er mag geen “lading” verloren gaan en alles moet binnen een afgesproken tijdslimiet gebeuren.

Er bestaan geen plannen om een dergelijke robot te bouwen, de studenten begonnen vanaf nul. Een meer accurate programmeertaal moest worden aangeleerd. Bovendien is het een proces van constant aanpassen aan  veranderende factoren en tegelijkertijd werken om aan de grenzen van de strakke reglementen te voldoen. 

In tegenstelling tot de andere teams uit het buitenland, hadden de Belgische jongens geen ervaring in dit event. Maar de twee pakten het tactisch aan en bouwden een ingenieuze robot met een eerder verrassend uitzicht:  een eenvoudig wit omhulsel met daar op blauw en rood geschilderde pucks om de tegenstander te misleiden. “Zo werd de aandacht van de tegen-robot van de echte pucks op het veld afgeleid en konden ze er zelf zoveel mogelijk verzamelen”, lachen de twee gasten.

Het team moest er ook voor zorgen dat CHUCK veilig het vliegtuig mee op kon, door de scans ging, controles passeerde en langs explosievenhonden kon zonder schade. 

Hun harde werk heeft geloond. Het Belgische team ging door naar de finale die op zondag 2 juni werd gespeeld en zij behaalden zilver. Een welverdiende plaats. Hoeilaart is fier op deze 2 VUB-studenten. Proficiat, Nikolai en Thierry!