Zo had de Sint-Clemenskerk moeten worden in 1895, met toren (virtuele video).

vrijdag 13 jan 2017
play video

Er is doorheen de jaren vaak wat honend over gedaan, vooral in discussies tussen Overijsenaren en Hoeilanders: "de Doenders hebben een kerk zonder toren". Dat klopt en het was eigenlijk niet de bedoeling maar de stabiliteit van de ondergrond op het Gemeenteplein noodzaakte de bouwers om de toren achterwege te laten, of anders het  risico te nemen dat de kerk het gewicht niet zou kunnen dragen en Hoeilaart niet alleen zonder toren maar ook zonder kerk zou komen te zitten.

Mark Pieters, een verre nazaat van Felix Sohie, die al een aantal boeken schreef over o.a. de druiventeelt, Albert Sohie enz. is nogal thuis in 3D-software en investeerde behoorlijk wat tijd in het natekenen van de orginele plannen, gemaakt door F. Van Roelen in 1895. Het resultaat is bijzonder knap. Nooit eerder kreeg de wereld een beter virtueel videobeeld van hoe de Hoeilaartse kerk er eigenlijk had moeten uitzien, met toren.

Knap werk!

Wat toeristische informatie:

De imposante neoromaanse Sint-Clemenskerk werd ontworpen door de Limburgse architect Herman Jaminé. Ze dateert uit 1874. Ze verving de te klein geworden en min of meer in verval geraakte oude middeleeuwse kerk. Het kerkhof rond de kerk verdween voor de aanleg van een plein en werd overgeplaatst naar de Molenberg.

Opvallend: deze bakstenen kerk met speklagen en koorafsluiting in witte zandsteen heeft geen toren. Opmerkelijk zijn ook de luchtbogen aan de buitenzijden. Kijk binnen vooral naar de glasramen (Dideron, Parijs), het meubilair (Atelier Janssen) en het orgel (ontworpen door de Brusselse orgelbouwer Kerkhoff, 1888).

Uiteindelijk bleef de kerk zonder toren (zie foto).