Foutmelding

  • Notice: Trying to access array offset on value of type bool in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).
  • Notice: Trying to access array offset on value of type null in monkberry_field_news_detail() (regel 159 van /data/sites/web/hoeilanderbe/subsites/www.hoeilander.be/sites/all/modules/custom/monkberry/monkberry.fields.inc).

Bak een kaastaart en win!

maandag 05 sep 2011

Maandag 5 september - Het kaastaartfeest in woonzorgcentrum Hof ten Doenberghe is traditiegetrouw het eigenlijke startschot van het Druivenfestival in Hoeilaart. Wie wil kan zelf zijn bakkerstalent tonen en deelnemen aan de kaastaartwedstrijd. Gewoon eens binnenspringen voor een lekker stukje kaastaart en een glaasje geuze of kriek kan zeker ook. Dit jaar staat het feest bovendien in het teken van de officiële erkenning van ’onze’ kaastaart als streekproduct. Iedereen wordt op zondag 11 september 2011, tussen 13.30 en 17.30 uur in het woonzorgcentrum Hof ten Doenberghe (Groenendaalsesteenweg 32) verwacht!
 
Streekproduct
De vrijwilligersgroep van het woonzorgcentrum zette er zijn schouders onder en diende bij vzw Streekproducten Vlaams-Brabant een dossier in waarmee bewezen werd dat de kaastaart

-       minstens 25 jaar oud is;
-       een eigen traditie kent in de streek;
-       wordt gemaakt met typische ingrediënten.

Op basis hiervan mag de typische kaastaart uit de Druivenstreek zich voortaan streekproduct noemen.
 
Een aantal bakkers uit de Druivenstreek zullen op zondag 11 september, omstreeks 16 uur, hun officiële diploma en bijhorend label van streekproduct overhandigd krijgen: de bakkerijen Vandervaeren uit Hoeilaart, Danhieux en Guns uit Overijse, Decoster uit Hoeilaart en Duisburg, Royal en d’IJse uit Huldenberg.
 
Op het kaastaartfeest kan je van de kaastaarten van al deze bakkers proeven. Een unieke kans die je zeker niet mag missen.
 
Wie bakt de beste kaastaart?
Iedereen met kook- of baktalent kan deelnemen aan de wedstrijd om de lekkerste kaastaart te bakken, individueel, in groep of in naam van een groep of vereniging.
 
Reglement:
-       De taart wordt gemaakt op basis van witte kaas (plattekaas).
-       Het recept van de taart wordt ingeleverd en mag gepubliceerd worden.
-       De taart moet binnengebracht worden op zondag 11 september, tussen 9 en 12 uur, in het WZC Hof ten Doenberghe, Groenendaalsesteenweg 32.
 
De prijsuitreiking van de wedstrijd vindt plaats om 16 uur in het WZC.
 
Info:
- Animatiedienst WZC Hof ten Doenberghe, tel. 02 657 02 78
- Dienst Cultuur en Toerisme, tel. 02 657 05 04, e-mail: cultuur@hoeilaart.be
 
Kaastaart uit de Druivenstreek
 
De kaastaart kent in Hoeilaart en omliggende gemeenten een lange geschiedenis. Het is een typische kermistaart, die vroeger door de huisvrouwen zelf bereid werd en soms - bij gebrek aan een oven - naar de lokale bakker werd gebracht. Vandaag bakken zowel de bakkers (dagelijks is dit de meest verkochte taart), als amateurs nog de traditionele kaastaarten. Onze jaarlijkse kaastaartwedstrijd houdt de traditie in ere.
 
Een kaastaart uit de Druivenstreek bevat steeds een laagje appelcompote, vroeger ‘pâte de pommes’, op een bodem van gistdeeg en een vulling van plattekaas, eieren, amandelen, macarons en rum. De kaastaart is nooit hoger dan 4 cm en de smaak kan wat variëren al naargelang de verhoudingen. Eens gebakken is ze goudgeel met een wat donkere buitenrand. De vulling mag een barst vertonen.
 
Download hier het reglement.

BijlageGrootte
PDF icon Kaastaartenbakwedstrijd.pdf42.73 KB